Премиерът на Полша освободи правосъдния министър от поста му

3236
Премиерът на Полша освободи правосъдния министър от поста му

Полският премиер освободи правосъдния си министър заради негово изказване относно търговията с ембриони, съобщи агенция Reuters. Реакцията демонстрира разрива в управляващата коалиция, който заплашва крехкото й мнозинство в парламента.

В телевизионно интервю този месец, дадено ден преди министър-председателят да замине на посещение в Германия, министърът на правосъдието Ярослав Говин обвини германски учени, че купували ембриони от полска клиника за ин-витро процедури и извършвали експерименти върху тях. Той не подкрепи думите си с никакви доказателства.

"Не искам да се налага да се извинявам всяка седмица заради това, което е казал министър Говин", аргументира Доналд Туск днешното си решение.

Говин е смятан за неформален лидер на консервативното крило на дясноцентристката партия на премиера "Гражданска платформа". Двамата и друг път са имали противоречия. Ако вече бившият правосъден министър напусне партията и привлече със себе си част от колегите си, мнозинството на управляващите в долната камара на парламента от едва пет места може да изчезне.

С цел да предотврати точно това, премиерът номинира за вакантния пост бившия вътрешен министър Марек Бирначки, който споделя възгледи, сходни с тези на Говин. Също така Туск изрази надеждата си, че освободеният министър ще остане в "Гражданска платформа" и ще се бори за идеите си вътре в партията.

Уволнението е второто в кабинета за по-малко от две седмици. По-рано премиерът освободи и министъра на финансите, който отговаря за държавните активи. Причината беше, че той не е спрял договора между държавната петролна компания и "Газпром" за строежа на петролопровод през територията на страната.

Последният партиен конфликт отразява и основно разделение в полското общество, където все повече либерално настроени граждани, искащи повече секуларизъм, се противопоставят на консервативните католици, които са категорично против абортите, ин-витро опложданията и легализирането на хомосексуалните партньорства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com