Президентът на Монголия благодари на Чингиз хан

23789
Президентът на Монголия благодари на Чингиз хан

Президентът на Монголия Цахия Елбегдорж благодари на легендарния воин Чингиз хан за изборната победа, след която за втори път ще заеме висшия пост в азиатската страна, предаде БГНЕС.

Хиляди привърженици на бившия журналист, който беше един от водачите на народа по пътя за отхвърляне на десетилетия комунизъм, пееха възхваляващи демокрацията песни на централния площад в столицата Улан Батор в очакване новият-стар държавен глава да огласи победата си. Което и стана.

"Благодаря ти, велики Чингиз! Днес 2,9 млн. Чингизовци се пробудиха в монголските степи", заяви пред екзалтираната тълпа президентът, стоящ пред статуята на воина, създал империя и обединил монголските племена преди 800 години. Получилият образованието си в Харвард Елбегдорж има зад гърба си и два мандата като премиер-министър на страната. Възхваляването на Чингиз хан в победната реч от страна на президента е знак за все по-засилващото се влияние на национализма в политическия живот на страната.

Кандидатът на Демократичната партия се обяви за победител, след като според предварителните резултати от вота той е спечелил 50,23% от подадените гласове. Двамата съперници на Елбегдорж получиха съответно 41,97% и 6,5%. Според профила му във Фейсбук загубилите вече го били поздравили с успеха.

Монголия се радва от известно време на небивал бум в разработването на огромните си ресурси от полезни изкопаеми като въглища, мед и злато, благодарение на който обществото бързо се трансформира от подобно на това по времето на Чингиз хан в модерно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com