Путин: Русия не е авторитарна държава

18535
Путин: Русия не е авторитарна държава

Не съм съгласен с тезата за съществуването на авторитарна система в Русия. Това заяви президентът Владимир Путин на пресконференция с участието на стотици руски и чужди журналисти, предаде БГНЕС.

Той припомни, че след два президентски мандата е взел решение да се оттегли на задни позиции. Според него именно това е най-яркият премиер за това, че в страната няма авторитаризъм.

"Направих това за да уважа Конституцията и нашите закони", подчерта Путин.

Според него някои хора в Русия смятат, че демокрацията и изпълнението на закона са различни неща, но те дълбоко се заблуждават.

"У нас демокрацията се възприема като троцкизъм и анархия. Но ние не се нуждаем от анархия, нито от троцкизъм. Анархията от 90-те години доведе до това, че хората започнаха да се боят от пазарното стопанство и демокрацията", заяви Путин.

Приемам, че това е емоционален отговор, но адекватен. Така Путин коментира отмяната на поправката Джексън-Ваник и едновременно с това подписването на т.нар. "Акт Магнитски" от американския Конгрес. В отговор на американските мерки Москва предприе контрадействия. Държавната Дума прие закон, който спира осиновяванията на руски деца от американски семейства, след серията от инциденти с тях в САЩ.

Путин смята за недопустимо Русия да бъде сочена с пръст. Той припомни случая със затвора Гуантанамо, където хора с години се държат без да им бъдат предявени обвинения.

Русия с рекорд в износа на оръжие

Планът за износ на военна продукция е преизпълнен, обемът му е надхвърлил 14 милиарда долара, съобщи днес президентът Владимир Путин,...

"Държат ги с години. Колко пъти ни обещаваха да затворят Гуантанамо. Затворът работи, вероятно и мъченията продължават. А нас сочат, че имаме проблеми? Да се приемат антируски актове е недопустимо", подчерта Путин.

Удовлетворен съм от растежа на руската икономика, допълни Путин.

Икономическият растеж от януари до октомври е 3,7%. Той е малко по-нисък от миналата година. "Смятам, че този резултат е добър на фона на рецесията в еврозоната и темповете на растеж в САЩ", подчерта Путин.

Друга причина за по-слабия растеж е вътрешна. Става дума за лошата реколта в сравнение с миналата година.

Путин се похвали с добри резултати в борбата с инфлацията, която е една от най-ниските за последните десет години. Путин посочи, че средната заплата е нараснала с 8,8% за 2012. Той също така отбеляза, че инвестициите в основния капитал са нараснали, като растежът в обработващата промишленост е по-висок, което също е радостно.

Той заяви, че положителният баланс на руската търговия е достигнал 164 милиарда долара за януари-октомври. Държавният дълг също е доста нисък около 10%. "По този показател имаме една от най-добрите позиции сред развитите страни в света", подчерта Путин.

Особена гордост е най-високият показател за последните 20 години по раждаемост. Това говори, че хората са започнали по друг начин да гледат на своя живот. Появява се чувството за сигурност за случващото се в страната, заяви Путин.

Най-важното условие е стабилността. Трябва да я осигурим, за да имаме успешно развитие, заяви Путин.

Путин още веднъж подчерта, че винаги е бил привърженик на стабилността. "Стабилност – застой. Това противопоставяне е много ефектно, но то не може да бъде доказано с реални факти", смята руският президент.

"Задължителното условие за развитието е стабилността. За какво развитие може да се говори, когато всичко се пръска по шевовете. Кой ще иска да инвестира в такава страна?", заяви Путин.

Той даде пример с китайската система, която е стабилна и където се инвестират милиарди долари, защото не съществува неизвестност. Путин направи уговорката, че това не означава, че Русия ще приеме китайския модел.

"Обещавам да не допусна ситуацията от 1998 г.", каза Путин, намеквайки за икономическия крах в страната, причинен от днешните водачи на опозицията Борис Немцов и Владимир Рижков.

По време на пресконференцията си президентът на Русия заяви, че вече вижда положителни сигнали от новото правителство на Грузия в посока подобряване на отношенията с Москва.

Путин: Опозицията получава пари от чужбина

Руският президент Владимир Путин разкритикува остро руската опозиция, като заяви, че "този, който получава пари от чужбина и обслужва...

"Виждаме положителни, макар и много сдържани сигнали. Приветстваме факта, че е назначен специален представител на грузинското правителство за уреждане на отношенията с Русия, и отговаряме по същия начин", заяви Путин. "Ако не беше така, нямаше да я има срещата със заместник-министъра на външните работи на Русия Григорий Карасин", обясни президентът.

Защо да се боим от края на света, когато той е неизбежен. Пошегува се руският президент Владимир Путин по повод многобройните слухове.

"Знам кога ще настъпи краят на света. След 4,5 милиарда години, защото цикълът на функциониране на нашето слънце е около 7 милиарда. Ние сме някъде по средата на този цикъл", заяви той.

Путин демонстрира още веднъж чувството си за хумор, като призна, че неговите съветници не разказват вицове за него, защото се боят.

Редактор: Десислава Ушатова

Путин не мисли да вади Ленин от мавзолея

Руските власти засега не планират да извадят тялото на Ленин от неговия мавзолей на Червения площад в Москва и да го погребат, заяви ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com