Първи смесен брак в Сребреница

5258
Първи смесен брак в Сребреница

За първи път след геноцида в Сребреница, извършен от сръбските сили на Ратко Младич и Радован Караджич през юли 1995 година, в града ще има смесен брак, предаде БГНЕС.

По време на войната сръбските сили само в Сребреница избиха за броени часове над 9000 босненски мюсюлмани, чиито останки са погребани в Мемориалния център "Поточари", край града.

За месец май следващата година е планирана сватбата между Амир Салихович и Душица Рендулич. Това ще бъде първият смесен брак след края на войната от 1992-1995 година. Преди войната смесените бракове бяха над 33 на сто в Сребреница.

Когато преди две години 28-годишният Салихович съобщава на родителите си намерението да се ожени за християнка, те били шокирани. "Те ми казаха, че съм луд. Според тях това бе равносилно на самоубийство", припомня Салихович първия си разговор с близките. Той обаче не обръща внимание на критиката и се превръща в символ на новия живот в Босна и Херцеговина.

Двамата се запознават през лятото на 2010 година в едно село край Тузла, в централната част на страната. Няколко месеца по-късно Амир и Душица започват съвместен живот в къщата на бабата на Салихович в Сребреница.

Германската хуманитарна агенция Habitat for Humanity им построява нова къща, където преди седем месеца се ражда и техният син Юсуф.

Редактор: Яна Баярова

Семействата от Сребреница се съмняват в правосъдието

Днес босненските мюсюлмани почитат паметта на загиналите при геноцида в Сребреница през 1995 година, докато отговорните за масовото кл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com