Рекордно много убити журналисти през 2012 г.

11165
Рекордно много убити журналисти през 2012 г.

Асоциацията Press Emblem Campaign (PEC), неправителствена организация за защита на журналистите, базирана в Женева, съобщи, че убитите представители на медиите през 2012 г. са били 141 души в 29 страни, което е рекорден брой, предаде БГНЕС.

Това е повишение с 31% спрямо 2011 г., когато са загинали 106 журналисти, съобщи асоциацията. Най-малко 37 журналисти, от които 13 работещи за чуждестранни медии, са били убити в Сирия. Освен това четирима представители на медиите са в неизвестност или са смятани за пленници. Това са Анхар Кочнева (Украйна), Башар Фахми (Йордания), Остин Тайс (САЩ) и Джеймс Фолей (САЩ).

Положението в Сомалия значително се е влошило с 19 убити журналисти. На трето място сред най-опасните страни за журналисти в света е Пакистан с 12 загинали представители на медиите. На следващите три места се намират страни от Латинска Америка - Мексико с 11 убити, Бразилия с 11 убити и Хондурас с 6 убити.

От януари 2008 г. броят на представителите на медиите, които са изгубили живота си, е нараснал до 571 души. Това означава, че средно на година загиват 114 журналисти или двама на седмица.

Според друга организация, Комитетът за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк, най-малко 67 журналисти са загинали през 2012 г. А по данни на Международния институт по печата във Виена убитите представители на медиите през миналата година са били 119.

Редактор: Десислава Ушатова

Най-много журналисти в затворите има в Турция, Иран и Китай

Турция е страната с най-много журналисти в затвора, следвана от Иран и Китай, съобщи американската Комисия за защита на журналистите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com