"Правда": Слънчева България мами руските купувачи на имоти

12464
"Правда": Слънчева България мами руските купувачи на имоти

България е сред петте страни, които мамят руските инвеститори в недвижимост, пише вестник "Правда", предаде БГНЕС.

Купуването на недвижим имот в чужбина понякога изглежда на руснаците по-изгодна инвестиция, отколкото покупката му в родината. Надявайки се на безупречна сделка, нашите съграждани търсят дом извън пределите на страната. Заслепени от мечти за дом в България, Испания или Египет, руснаците често забравят, че и в чужбина се срещат мошеници.

Най-коварните за покупка на имот са пет страни: България, Египет, Испания, Дубай и Италия. До този извод са достигнали специалистите от консултантския портал Indriksons. ru. Те са съставили класация на държавите, където най-често мамят руснаците през последните години.

Първото и безспорно място се заема от слънчева България, обичана от руските туристи, които по традиция са свикнали да посещават близката страна още от годините на СССР. И тъй като през социализма малцина бяха руснаците, които можеха да пътуват в чужбина, а все пак трябваше да се ходи на море, то главният ни курорт стана България. Сред съветските граждани даже имаше поговорка, че България не е чужбина. Именно в тази страна руснаците отиват като у дома си, окрилени от мечтите за покупката на имот. И именно там ги очаква най-голямото разочарование, показва изследването.

"Около 60 хиляди руснаци на практика загубиха вложените си пари, купувайки в България преди финансовата криза от 2008 г. недвижимост, която до ден-днешен не е построена", заяви пред "Комсомолская правда" Игор Индроксонс, който се занимава с инвестиционен бизнес.

Но недоизградените имоти – това не са най-лошите последици от сделките с българите. Мошениците, паразитиращи в сферата на недвижимостта, често практикуват двойни продажби. Проблемът е в това, че имотът, построен в България, може юридически да стане ваш едва след като е построен на 80%, докато в много други страни купувачът получава правото върху собственост още, когато сградата е на ниво основи. Така например са защитени правата на купувачите на жилища от британските закони.

Освен това, в България ежегодно се откриват десетки агенции за имоти, които се затварят със същия успех и изчезват като дим. Затова преди да доверим нашите мечти и пари на чуждестранния посредник, трябва внимателно да проучим неговата репутация и историята на самата агенция. В помощ на клиентите е съставена специална класация за надеждността на българските агенции за имоти, която е публикувана от портала LesTest.

Но даже, ако изборът на агенция се окаже напълно нормален, купувачът трябва да бъде готов за високите комисионни, с които се слави българският пазар. Също така него го очакват разходи за маркетинг, които при приключване на сделката могат да достигнат съвсем непривлекателната сума от 45% от общата цена на апартамента или къщата.

Редактор: Десислава Ушатова

Пазарът на имоти замря

Пазарът на имоти замря преди празниците. Традиционно най-силният месец за продажба на апартаменти се оказа един от най-слабите през н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика