Най-много журналисти в затворите има в Турция, Иран и Китай

11884
Най-много журналисти в затворите има в Турция, Иран и Китай

Турция е страната с най-много журналисти в затвора, следвана от Иран и Китай, съобщи американската Комисия за защита на журналистите (CPJ), предаде БГНЕС.

Броят на намиращите се в затвора журналисти е рекордно висок тази година, тъй като критичните срещу властта репортери и главни редактори са обвинявани в "тероризъм" и други престъпления срещу държавата, съобщи базираната в Ню Йорк организация.

"Живеем във времена, когато антидържавните обвинения и етикетът "терорист" се превърнаха в предпочитано средство на правителствата за сплашване, задържане и хвърляне в затвора на журналисти", заяви изпълнителният директор на CPJ Джоел Саймън в комюнике.

"Криминализирането на разследващите репортажи по неконвенционални теми нарушава не само международното право, но и правото на хората по света да събират, разпространяват и получават независима информация", допълни той.

Турция е затворила най-малко 49 журналисти до 1 декември, включително десетки кюрдски репортери, задържани по обвинения в тероризъм, и други журналисти, обвинени в заговор срещу правителството, отбелязва американската комисия. В Иран до началото на този месец в затвора са се намирали най-малко 45 журналисти. Следва Китай с 32-ма затворени представители на медиите, пишат авторите на доклада.

Като цяло комисията е установила 232 репортери, главни редактори и фотожурналисти, намиращи се в затвора към 1 декември, но в този брой не са включени много журналисти, хвърлени в затвора и освободени в течение на годината. Броят на намиращите се в затвора журналисти тази година е с 53-ма повече спрямо същия ден на миналата година и най-високият, откакто организацията започнала да води статистика през 1990 г.

Предишният рекорд от 185 затворени журналисти в света беше поставен през 1996 г. В първата петица на страните с най-много представители на медиите в затвора попадат още Еритрея с 28 репортери и Сирия с 15. Следват Виетнам с 14, Азербайджан с 9, Етиопия с 6, Саудитска Арабия с 4 и Узбекистан с 4. Журналисти зад решетките има в общо 27 страни по света.

Редактор: Десислава Ушатова

Рекорден брой убити журналисти тази година

Тази година броят на журналистите, убити при изпълнение на служебните си задължения, е най-високият за последните 15 години, съобщи б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com