Риболовът отново скара Япония и Китай

5401
Риболовът отново скара Япония и Китай

Токио и Тайпе подписаха договор, който ще позволи на Тайван да извършва промишлен риболов в акваторията на архипелага Сенкаку/Дяоюй, за който имат претенции Китай, Япония и Тайван, като това предизвика енергичен протест от страна на Пекин, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей, предаде БГНЕС.

Преговорите за този договор започнаха още през 1996 г., но скоро бяха прекъснати поради претенциите на Тайпе върху архипелага, който Токио е обявил за своя изключителна икономическа зона.

"Тези преговори предвиждат защита на водните ресурси в Източнокитайско море", обясни главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, добавяйки, че договорът няма нищо общо с териториалния спор.

Политическите наблюдатели обаче са на мнение, че Япония е склонила за тази отстъпка пред Тайван, за да попречи отцепилият се остров да се съюзи с Китай в претенциите си за архипелага. Говорителят на външното министерство в Пекин Хун Лей изрази "голямото безпокойство" на своето правителство от подписания договор Токио-Тайпе, предаде Синхуа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com