Роботи, създадени да убиват

14535
Роботи, създадени да убиват

Тежко въоръжени механични чудовища вършат необезпокоявано пъкленото си дело - и никой не може да ги спре. Звучи като научна фантастика, но не е. Роботите-убийци вече не са утопия.

В ново изследване, озаглавено "Losing Humanity", експертите на правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч настояват за забрана на роботите-убийци. Правозащитниците призовават всички държави да забранят "разработката, производството и мисиите на напълно автономни оръжия". Понятието "напълно автономни оръжия" се отнася до бойните роботи, които с електронния си мозък решават и действат самостоятелно. Слава Богу, засега все още не се е стигнало чак дотам. Някои държави обаче вече разработват подобни оръжия.

Бойните машини на бъдещето

Готова ли е Хърватия за ЕС?

Догодина Хърватия би трябвало да стане част от ЕС. Брюксел и Берлин обаче се съмняват в готовността на страната за пълноправно членств...

Израел например. Стратезите на израелската армия вече използват безпилотни бойни машини, които могат да се приближават максимално близо до врага. А по границата с ивицата Газа патрулира един "Guardium". Бойната машина е нещо средно между танк и малък джип. Тежи 1 400 килограма и развива максимална скорост от 80 км/ч. "Guardium" е оборудван със сензори и камери. Разработен е за изпълнението на рутинни мисии, като патрули по границата, но може да реагира и при непредвидени ситуации, четем в сайта на израелския прозводител G-NIUM. За тези "непредвидени" ситуации роботът може да бъде въоръжен с дистанционно направлявана оръжейна система, както и с програма за разпознаване на химически оръжия. Според израелските военни, "Guardium" е в състояние да задържи вражеските части, докато пристигне подкрепление. "Може обаче и да елиминира заплахата", четем в сайта на израелската армия.

От Хюмън Райтс Уоч предупреждават, че военните по света са на ръба на нова техническа революция. САЩ например инвестират годишно 6 милиарда долара за разработката на безпилотни оръжейни системи. От години насам американците използват безпилотни самолети, както и роботи-наблюдатели, които могат да определят точното местоположение на снайперисти например и да изпращат информацията на бойните хеликоптери. Засега повечето бойни машини се направляват дистанционно, а критичните решения в крайна сметка взима човекът.

Изтокът не изостава

Беларус не изостава от световните тенденции и отговаря с "Adunok-M". Това е миниробот, снабден с картечница и гранатомет, който също се направлява дистанционно. За разлика от южнокорейския боен робот "SGR-1", който действа почти самостоятелно. Разположен е по границата със Северна Корея. Посредством чувствителните си сензори той може да разпознава вражеските войници и да ги обстрелва.

Сърбия: Стадионът като арена

Футболните запалянковци са като чернозем за всякакви расистки, националистически и фашистки възгледи. А футболният стадион е лоно на ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com