Русия разкри, че сирийските бунтовници използвали зарин

9638
Русия разкри, че сирийските бунтовници използвали зарин

Русия има доказателства, че сирийските бунтовници са използвали газ зарин на 19 март близо до Алепо. Това съобщи пред журналисти руският посланик в ООН Виталий Чуркин.

Руски експерти са получили проби от мястото на атаката в Хан ал-Асал и доказателствата са били предадени на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, допълни той. Доказателствата ще бъдат представени и на западните сили (САЩ, Франция, Великобритания), които от своя страна обвиниха сирийската армия, че е прибегнала неколкократно до химически оръжия срещу опозицията.

В Русия арестуваха много хора, протестиращи срещу закон, дискриминиращ гейовете

Протест в защита на правата на хомосексуалните в Русия завърши със сблъсък с националисти и арести на много хора. Около 100 души в Сан...

Според руския посланик сирийските бунтовници са изстреляли ракета "Башар 3" и взети проби от мястото на атаката Хан ал-Асал били анализирани от руска лаборатория, компетентна в областта на химическите оръжия. "Резултатите показват ясно, че ракетата е била пълна с газ зарин", заяви Чуркин.

Ракетата и съдържанието й били скорошни, но "не индустриално производство", уточни посланикът, който отказа да направи предположение как опозицията е успяла да се сдобие с нея.

Зарин или GB е извънредно токсично органофосфорно химично съединение.

Венецуела планира да разшири стратегическия съюз с Русия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро благодари на Путин за солидарността и личната дружба, която е съществувала с Уго Чавес. Това ...

Той е безцветна течност, без миризма и без вкус, и се използва като химическо оръжие - бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие. Класифициран е като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН. Производството и складирането на зарин са забранени с Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.

Снимка: Архив

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com