Руска следа в свалянето на турския самолет от Сирия?

16578
Руска следа в свалянето на турския самолет от Сирия?

Руски специалисти са изиграли ключова роля в прехващането и унищожаването на турския самолет от сирийската противовъздушна отбрана, пише в. "Сънди Таймс", позовавайки се на дипломатически източници, предаде БГНЕС.

Разузнавателният самолет на турските ВВС RF-4E изчезна от екраните на радарите на 22 юни. Дамаск обяви, че го е свалил над своите териториални води, тъй като машината е навлязла във въздушното пространство на Сирия. Турция твърди, че RF-4E е свален в международното въздушно пространство.

Според близкоизточни дипломатически източници, запознати с обстоятелствата около инцидента, решението да се свали самолетът трябвало да е предупреждение към НАТО в смисъл, че Алиансът трябва да стои настрана от гражданската война в Сирия.

"Ситуацията (с унищожаването на RF-4E от сирийската ПВО) определено има руски отпечатък - цитира "Сънди Таймс" думите на дипломат, обобщаващ руското разбиране за ситуацията. Сирия не е Либия и всеки опит да се въведе (над Сирия) зона, забранена за полети, ще се сблъска с една от най-усъвършенстваните системи за ПВО и ще струва скъпо на атакуващата страна."

"Няма да се учудим, ако тези руски специалисти, макар и сами да не са натискали спусъка (на ПВО системата, в резултат на което е бил унищожен турският самолет), в крайна сметка да са стояли до сирийските офицери, направили това" - цитира "Сънди Таймс" източник от израелските ВВС.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви неотдавна, че Русия разполага с данни от обективно наблюдение на ситуацията около свалянето на турския самолет. "Готови сме да ги предоставим" - бе цитиран от агенция Новости да казва първият руски дипломат.

Редактор: Яна Баярова

Приеха план за политически преход в Сирия

Споразумение за принципите и главните насоки на прехода в Сирия бе постигнато на срещата в Женева, съобщи специалният пратеник на ООН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com