САЩ могат да убиват американци, ако са от "Ал Кайда"

7911
САЩ могат да убиват американци, ако са от "Ал Кайда"

Съединените щати имат право да извършват извън страната операция срещу американски гражданин, ако той заема високо място в терористичната мрежа "Ал Кайда", гласи поверителен документ на министерството на правосъдието, публикуван от Ен Би Си, предаде БГНЕС.

Документът, копие от който е на разположение на АФП, обосновава за първи път ликвидирането на американски граждани, специално чрез удари с безпилотни самолети, което правозащитни организации оспорват пред съдилищата.

В него се казва, че САЩ не нарушават нито американската конституция, нито федералните закони, като убиват американски граждани, ако те представляват непосредствена заплаха за насилия срещу САЩ или залавянето им е невъзможно.

Американският съюз за граждански свободи и Центърът за защита на конституционните права атакуваха пред съда администрацията на Обама след смъртта на радикалния имам Ануар ал Аулаки, който беше американски гражданин, и убийството на други двама американци с удар на дрон в Йемен през 2011 г.

Редактор: Десислава Ушатова

От омраза към Америка

Той е млад, високообразован и мюсюлманин. Мрази американците, макар че самият той живее като тях. Предпочита да ги види мъртви. Той е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com