Интернет потребителите не променят навиците си

17124
Интернет потребителите не променят навиците си

Днес, на международния Ден на безопасен интернет, Microsoft Corp. публикува резултатите от втория си годишен Индекс за компютърна безопасност (MCSI), който разкрива, че повече от половината (55%) от запитаните се сблъскват с множество онлайн рискове, но само 29% заявяват, че предприемат активни стъпки, за да защитят себе си и своите данни. Тази година MCSI разгледа и поведението за мобилна безопасност и установи, че макар по-малко от половината от анкетираните (42%) да стартират софтуерни актуализации на персоналните си компютри, само 28% от тях редовно актуализират мобилните си устройства, което потенциално води до по-голям риск.

MCSI анкетира повече от 10 000 потребители на компютри, смартфони и таблети в 20 страни и региони за личния им подход към безопасността в онлайн пространството, получавайки точкова скала от 0 до 100 въз основа на техните отговори. Средният общ брой точки е 34 за компютърна онлайн безопасност и 40 при мобилните устройства. Съкратен вариант на MCSI е на разположение в Проучване на индекса за компютърна безопасност на Microsoft, където хората могат да проверят знанията си по отношение на онлайн безопасността.

Световен ден за безопасен интернет

На днешния ден за десета поредна година се отбелязва Международният ден за безопасен интернет по инициатива на програма „Безопасе...

Други ключови констатации в световен мащаб от MCSI включват:

Кражбата на парола или информация за акаунт се посочва като проблем от 47% от анкетираните, като 33% казват, че използват сигурни уебсайтове, а 28% заявяват, че избягват да използват отворени Wi-Fi точки на достъп на мобилните си устройства.

48% от анкетираните казват, че се притесняват за компютърни вируси, като по-малко от половината (44%) включват и оставят включени защитни стени, а едва половината (53%) инсталират антивирусен софтуер на персоналните си компютри.

45% от респондентите заявяват, че се тревожат самоличността им да не бъде открадната, но само 34% имат ПИН (персонален идентификационен номер), за да отключват мобилното си устройство, а едва 38% казват, че се образоват за най-новите мерки за предотвратяване на кражба на самоличност.

Microsoft препоръчва следните практически стъпки, които потребителите могат да предприемат, за да повишат безопасността си онлайн:

България е в челото на класациите за качество и бързина на интернет връзките

Скоростта на интернета в България е една от най-високите в света. Всъщност страната ни е на осмо място на планетата по скорост на интер...

Заключвайте компютъра и акаунтите си със силни пароли, а мобилния си телефон – с уникален четирицифрен ПИН.

Не плащайте сметки, не банкирайте, не пазарувайте и не извършвайте друг поверителен бизнес на публичен компютър, на лаптопа или мобилния телефон по „взет назаем“ или публичен Wi-Fi (като например точка за достъп).

Оглеждайте се за подозрителни непознати. Хора, които искат да научат Вашите пароли, ПИН кодове, потребителски имена или други подобни данни и които може да гледат пръстите Ви или екрана, на който въвеждате данните.

Отнасяйте се предпазливо към подозрителни съобщения. Избягвайте прекалено хубави оферти и не се доверявайте на подателите им, дори и ако изглежда, че са от надежден източник.

Потърсете признаци, че дадена уеб страница е сигурна и истинска. Преди да въведете чувствителни данни, проверете за наличие на криптиране (например, уеб адрес с „https“ и заключен катинар до него или в долния десен ъгъл на прозореца).

Microsoft назначи 9-годишен вундеркинд

След като брилянтно преминал тестове за инженерни сертификати, 9-годишното индийче Пранав Калян станало най-младият член на Microsoft. ...

Намалете спама в пощенската си кутия. Споделяйте основния си имейл адрес и чат профил само с хора, които познавате или с уважавани организации. Избягвайте да ги включвате на страницата си в социалните мрежи, интернет директории (като бели страници) или сайтове за публикуване на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии