САЩ ще съдят Асад за военни престъпления

8458
САЩ ще съдят Асад за военни престъпления

САЩ възнамеряват да организират съдебен процес срещу президента на Сирия Башал Асад по обвинения във военни престъпления, предаде БГНЕС.

По думите на американския емисар с особени поръчения Стивън Рип, Вашингтон вече е започнал да събира информация за различни инциденти. Крайната цел е оформянето на съдебно досие на Асад, въз основа на което да му бъдат повдигнати обвинения във военни престъпления.

"До момента сме събрали над 200 000 страници документи, явяващи се улики за престъпленията на Асад, които тепърва предстоят да бъдат анализирани и подредени. Те ще бъдат предоставени на правосъдието, когато това стане възможно", заяви Рип.

"За събирането на информация ще търсим сътрудничеството на сирийски граждани и жители на региона, както и на "големите играчи". Всичко това ще отнеме време, но съдебният процес може да стартира още преди приключването на конфликта в Сирия".

В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определи като военно престъпление атаката с химическо оръжие в близост до Дамаск на 21 август.

Асад: Ще унищожа химическите оръжия, но това ще отнеме поне година

Сирийският президент Башар Асад обеща да унищожи запасите от химически оръжия на страната си, но предупреди, че това би отнело година и...

„Очевидно това, което се е случило в близост до Дамаск на 21 август, е военно престъпление”, каза в Брюксел генералният секретар на НАТО. По думите му, на международната общност лежи отговорността да направи така, че виновните за използването на химически оръжия да понесат своето наказание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com