Швейцария с мерки за ограничаване на миграционния поток

13574
Швейцария с мерки за ограничаване на миграционния поток

Швейцарското правителство реши да въведе изискване за разрешителни за работа за гражданите на всички страни-членки на Европейския съюз, предаде АФП, като се позова на министъра на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга. Мярката ще е в сила една година и влиза в сила от 1 май. Ограниченията бяха въведени първоначално преди година за гражданите на осем страни от Централна и Източна Европа - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония. Швейцарското правителство аргументира удължаването и разширяването на действието на мярката с постоянно увеличаващият се броя на хора, идващи в търсене на работа в страната, която не е членка на Европейския съюз.

Всяка година чужденците, които пристигат в Швейцария, за да работят, са с 80 хил. повече от онези, които напускат. В резултат швейцарското правителство е стигнало до заключението, че ограниченията "могат да помогнат имиграцията да стане по-приемлива за обществото".

Шведската "Система"

В Европа се пие толкова много алкохол, колкото никъде другаде по света. Едно от изключенията е Швеция, която е въвела уникален механиз...

Швейцария има право да наложи такава мярка в съответствие с предпазна клауза, включена в нейните споразумения с ЕС. Ограниченията бяха въведени в условия на икономическа криза в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС. През следващите 12 месеца Швейцария ще издаде не повече от 2180 разрешителни за работа за граждани на гореспоменатите осем централно- и източноевропейски страни членки на ЕС и 53 700 - за граждани на останалите държави от съюза.

Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън осъди количествените ограничения, наложени от властите в Швейцария, за издаване на визи за жителство в тази страна за граждани на ЕС, предаде Интерфакс. „Съжалявам за решението на швейцарското правителство за запазване на количествените ограничения за свободното движение на граждани от ЕС от осем страни-членки, въведени през миналата година, и за разпространяването на тези ограничения върху гражданите на други страни-членки”, се посочва в изявление на ръководителя на европейската дипломация.

„Приетите днес от швейцарското правителство мерки противоречат на споразумението за свободно придвижване на хора, тъй като те правят разлика между групи страни-членки”, дибавя Аштън. По нейните думи ЕС „придава голямо значение на свободата на предвижване на хора в общия контекст на отношенията с Швейцария”. Аштън смята, че утвърждаването на мерките „игнорира големите изгоди, които свободното предвижване на хора носи както на гражданите на Швейцария, така и на гражданите на ЕС”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com