Швейцарските депутати са срещу вдигането на банковата тайна

7605
Швейцарските депутати са срещу вдигането на банковата тайна

Долната камара на швейцарския парламент гласува на първо четене срещу законопроекта, задължаващ банките да предоставят информация на други страни относно своите чуждестранни клиенти, съобщава "Блумбърг", предаде БГНЕС.

Швейцарските финансови институции се славят със своята банкова тайна. Това съдейства за привличането на капитали от цял свят през последните 80 години. Но сега министерството на финансите иска да сложи край на тази практика, позволяваща на чуждестранните вложители да не плащат данъци в своите юрисдикции. Това е причина за недоволството на правителствата на различни страни.

Според позицията на швейцарското министерство на финансите, приемането на закона ще позволи да се разреши продължаващия спор с правосъдното министерство на САЩ, което преследва американците, които не си плащат данъците, и в тази връзка оказва силен натиск на швейцарската страна.

Намерението за отказ от банковата тайна беше посрещнато с широко недоволство в Швейцария. Стигна се даже до изказвания, че с това се нарушава суверенитета на алпийската страна. Междувременно преди седмица горната камара прие след продължително обсъждане този законопроект. Депутатите трябва да постигнат съгласие до края на тази седмица, в противен случай предлаганата мярка няма да бъде приета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com