Сирийските бунтовници се сдобиха с ракети земя-въздух

6153
Сирийските бунтовници се сдобиха с ракети земя-въздух

Сирийските бунтовници срещу режима на президента Башар Асад за пръв път се сдобиха с малък брой ракети земя-въздух. Във вторник през нощта опозиционната „Свободна сирийска армия” е получила около 20 ракети, които са били доставени от съседна Турция.

Турското правителство все по-настойчиво призовава за оставката на Асад, предаде Ройтрес, позовавайки се на Ен Би Си нюз

Кристалина Георгиева настоява за хуманитарно примирие в Сирия

Кристалина Георгиева призова сирийските власти и опозицията да прекратят временно огъня, за да могат да се евакуират ранените и мирнот...

Има индикации, че американското правителство, което се обяви против въоръжаването на бунтовниците, не е отговорно за доставката на ракетите. В същото време източници в администрацията на САЩ посочват, че арабските правителства, които желаят свалянето на Башар Асад, включително Саудитска Арабия и Катар, настояват за доставката на такива ракети за бунтовниците.

В същото време командирите на сирийските бунтовници използват партизански методи, но отхвърлят сравняването им с „Ал Кайда”, като посочват, че единственият терорист в страната е президентът Башар Асад, пише вестник „Гардиън”.

Сирийските опозиционни бойци все по-често използват залагането на бомби по пътищата в иракски стил във войната си срещу режима на Башар Асад. Наскоро те взривиха танкове в голям конвой, който се насочваше към Алепо. Командири на „Свободната сирийска армия” посочват, че използването на самоделни взривни устройства се е засилило през последните месеци, като бунтовниците стават все по-опитни в изготвянето на бомби. Иракските екстремисти широко използваха бомбите по пътищата в борбата си срещу американските войски. Командирите на „Свободната сирийска армия” също така посочват, че тайна мрежа от информатори вътре в сирийската армия и в други устои на режима редовно предават информация за движението на войските, което позволява на бунтовниците да нанасят сериозни удари по армията.

Редактор: Яна Баярова

Събитията в Алепо могат да се сравнят с военни престъпления

Събитията, които в момента стават в сирийския град Алепо, могат да бъдат сравнени с военни престъпления, заяви пред журналисти генерал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com