Словения притеснява Европа

4837
Словения притеснява Европа

По време на посещението си в Брюксел словенският премиер Аленка Братушек изрази увереност за бъдещето на страната си. Пазарите обаче се опасяват от необходимостта от нов спасителен план, чийто размер може да възлезе на 8 милиарда евро, пише вестник „Фигаро”.

Словения няма да бъде следващият Кипър. Това бе посланието, което изпратиха вчера премиерът на Словения и председателят на ЕК, докато финансовите пазари бяха втренчени в малката алпийска страна.

И Словения ли потъва?

Лоши кредити и висок бюджетен дефицит - това са двата основни проблема на Словения, която е на път да се превърне в следващия кандидат...

Словения настоя, че може да избегне международна финансова помощ, докато в същото време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди Любляна по-бързо да се справи със „суровата банкова криза”, чийто мащаб може да е бил подценен, пише „Файненшъл таймс”.

Докладът на ОИСР дойде на фона на опасенията на инвеститорите, че банковите проблеми на страната може да я направят следващата страна от еврозоната, която да поиска спасителен заем след неуспешната спасителна програма за Кипър от миналия месец.

ОИСР заяви, че Словения трябва да продаде жизнеспособните държавни банки и да позволи на тези, които не са рентабилни, да се провалят. Тя добави, че притежателите на дълга на банките трябва да поемат някакви загуби, за да се намали цената на решението за банковия сектор и предупреди, че Словения може значително да е подценила нивото на лошите заеми и нуждата от нов капитал.

Редица експерти описват Любляна, която изпадна в нова рецесия на фона на банковата криза, като следващата столица, която ще има нужда от спасяване. Ако това се случи, Словения ще стане шестата държава от еврозоната с международен спасителен план след Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър.

Словения ратифицира Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС

Словенският парламент ратифицира Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС, откривайки пътя на страната към съюза след години на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com