Сноудън решава до дни дали ще иска убежище в Русия

4455
Сноудън решава до дни дали ще иска убежище в Русия

Бившият сътрудник на американските шпионски служби Едуард Сноудън ще реши до няколко дни дали да поиска политическо убежище в Русия, заяви пред АФП руският адвокат Анатолий Кучерена. Той участва в срещата в петък с американския беглец в транзитната зона на летище Шереметиево с правозащитници, предаде БГНЕС.

Именно там Сноудън се свързал с него. "Той активно се консултира с мен. След срещата често влизаме във връзка. Убеден съм, че ще вземе решение в близките няколко дни", допълва Кучерена. Той разяснил на американеца разликата между статута на бежанец, получаване на политическо убежище и временно убежище, тъй като беглецът не бил запознат с детайлите.

В понеделник вечер руският президент Владимир Путин каза, че Сноудън "ще напусне Русия, когато това стане възможно" и обвини Щатите, че на практика го държат в капан в Москва. Американецът няма паспорт, тъй като Вашингтон анулира валидността на документите му за самоличност. Засега Боливия, Венецуела и Никарагуа са изразили готовност да му осигурят убежище. До вторник по обяд руските власти все още не бяха получили искане от Сноудън за получаване на убежище.

Заканите на САЩ, че евентуалното предоставяне на убежище на Сноудън от Русия може да обтегне отношенията между двете страни, противоречат на съответната европейска конвенция, коментира известнният руски адвокат Генри Резник пред радио "Ехото на Москва". Той е вицепрезидент на Федералния съюз на адвокатите на Русия и вицепрезидент на Международния съюз на адвокатите. "В декларацията за териториалните бежанци има норма, според която предоставянето на политическо убежище е хуманен акт и правителствата на страните, които искат предаването на лицето, не трябва да го разглреждат като враждебен акт", уточнява Резник. Той допълва, че не вярва да има усложнения в руско-американските отношения заради аферата Сноудън, макар че "американците са много гневни и си имат своя истина".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com