Църквата с яростен отпор срещу Божидар Димитров

10973
Църквата с яростен отпор срещу Божидар Димитров

Сливенска епархия и видни миряни излязоха с мощен залп срещу историка проф. Божидар Димитров, който обяви, че Бургас трябва да има свой митрополит и предложи в морския град да се обособи център на самостоятелна епархия.

Без да познава добре съвременно административно, духовно и финансово състояние на БПЦ, проф. Димитров много често предлага екстравагантни идеи за реформи, които не кореспондират с духа и вътрешноведомственото устройство на самоуправляващата се БПЦ, чиято основа на устройство и управление са: свещеното писание, свещеното предание, правилата на светите апостоли, свещените канони на вселенските и поместните събори, учението на светите отци и своя Устав. Това се казва в декларация на епархийските избиратели на сливенска епархия, подписана от по шестима свещеници и миряни от духовните околии: Сливенска, Бургаска, Ямболска, Тополовградска, Карнобатска, Котелска и Малкотърновска, предаде Стандарт нюз.

Б.Димитров: Иманярският интернационал на Балканите работи много единно през последните години

Иманярският интернационал на Балканите работи много единно през последните години. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Национ...

Декларацията е приета единодушно, съобщиха от Сливенска митропоция.

Учредена през 1870 година, Сливенска епархия, ръководена от своя духовен наставник Сливенския митрополит вече 143 години чрез своите свещенослужители, църковни настоятели и въцърковни православни християни изпълнява божествената мисия за утвърждаване на духовна просвета, християнски нравствен живот и евхаристийно общение на божия народ със своя създател Господ Исус Христос... Осмо правило на Третия Вселенски събор постановява: "Всяка епархия да запази чисти и неувредени принадлежащите й от самото начало права според установения от древни времена обичай, а 12-то правило на Четвъртия Вселенски събор разпорежда "никой, въпреки църковните постановления, прибягвайки до властта, чрез царски укази, да не разделя една област на две, за да не бъдат двама митрополита в една епархия".

Ние, епархийските избиратели от единната и неделима Сливенска епархия, се разграничаваме от становището на проф. Димитров и твърдо заявяваме, че оставаме и в бъдеще под архиерейския омофор и в евхаристийно общение с Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, се казва в декларацията.

"Първият митинг в България се е състоял в Сливен и той е бил в защита на БПЦ. Заслугите към духовността на Сливен през Възраждането са много по-големи от тези на Бургас, който до 50-те години на 20 век беше рибарско селище. Бургазлии да се занимават с чаршафите и салфетките по хотелите си. Българският дух се е запазил в Сливен, затова и тук е центърът на епархията. На Изток от Бургас е само солена вода и те няма как да са център на православна епархия", заяви доскорошният областен управител Марин Кавръков.

Църквата почита паметта на Св. мъченик Йоан Търновски

Мъченик Йоан Търновски е българин от гр. Осман пазар, сегашният град Омуртагодина Майка му се казвала Мария, а баща му – Димо и в...

"Точно в Сливен се определя да е седалището на епархията, защото заслугите към духовността на България да огромни. Ако сравним какво е дал Бургас и Сливен в духовно отношение, то всичко ще бъде в полза на Сливен", заяви пред "Стандарт" академик Методий Григоров, който е завършил духовна академия и музикална академия и е протосалт на Българската православна църква. Академикът е единственият, който днес прави преводи от църковно-славянски на български език на най-четените църковни книги. Божидар Димитров не е човекът, който ще определя къде да има или да няма епрахия, категоричен е академик Григоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com