Страховете на християните в Египет

12047
Страховете на християните в Египет

За много от християните в Египет ерата Мубарак си има и своите добри страни. Защото макар и в страната сега да има повече свобода, коптите живеят в по-голям страх от преди.

По всичко изглежда, че за египетските християни манастирският живот не е изгубил нищо от притегателната си сила. В Ал Барамус, най-стария от всички коптски манастири, срещаме един млад монах, който разказва, че за дванайсет години е излизал от манастира само три пъти. Той завършил икономика и имал добра работа, но въпреки това решил да заживее в манастир.

Гърция: Да живее селото!

Докато съсипаната гръцка икономика пропада още повече в бездната, все повече млади хора напускат градовете и се отправят към селата. "Н...

Манастирското ежедневие е маркирано от ритуали и обичаи. Монасите долавят много малко от драматичните събития, които разтърсват египетското общество. "Ние не се интересуваме от политика", казва младият монах и добавя: "При нас обаче често идват хора, които ни носят вести за актуалната ситуация. И ние също сме си изградили някакво мнение. Според нас ислямизацията на страната се задълбочава. Сега има наистина повече свобода, но не и за християните".

Традиция на дискриминацията

При първите демонстрации срещу режима на Мубарак през януари миналата година копти и мюсюлмани протестираха заедно. Но солидарността им много бързо се изпари. Социално-политическите промени донесоха нови свободи на населението; включително и свободата за безнаказано дискриминиране на религиозните малцинства. От това страдат най-вече коптите.

През последните месеци бяха подпалени църкви на различни места в Египет, убити бяха десетки християни. До такива изблици на насилие се стига особено, когато християните протестират срещу ограничаването на свободата им. В Египет тази дискриминация има традиция: през 1981 тогавашният президент Садат затвори коптския патриарх в манастира Свети Бишой. Патриархът бе освободен четири години по-късно от Мубарак, приемника на Садат.

Турският поход на мълчанието

Убитият преди 5 години турски журналист от арменски произход Хрант Динк не е забравен. Десетки хиляди отбелязаха в Истанбул годишнината...

Докато гражданите на Египет се настройват за дълбоки промени, животът на монасите си тече както обикновено без никакви сътресения. "За нас всеки ден е един и същ - ние се молим за хората вън и за мир", казва монахът брат Йоакин, след което добавя: "Вътре в манастира положението със сигурността е много добро. Бог ни закриля".

Мюсюлманите напъват към властта

Свещеникът Сарабамони Заки разказва друго. Той е един от малкото християнски духовници в Египет, които се интересуват от политика. Според него: "Ситуацията на коптите се промени значително покрай революцията. От 25 януари насам християните живеят в страх. Не знаем какво ще се случи с нас. Осъзнаваме, че в отношенията между християни и мюсюлмани настъпи промяна. Мюсюлманите се броят с всички сили за властта. През последните 30 години не сме изживявали такова нещо."

Повечето водачи на коптската църква са доволни от падането на Мубарак. Но според тях старият режим е имал и някои предимства. Свещеник Сарабамони Заки например споделя: "Не бих казал, че тогава беше по-добре. Но тази несигурност, в която живеем сега, тогава просто я нямаше".

На румънските кучета им се размина... засега

В Букурещ годишно по 5000 души стават жертва на бездомните кучета. Градската управа не може да се справи с проблема. Законът, който би ...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com