Новата козметика с наночастици може да е опасна за кожата

12397
Новата козметика с наночастици може да е опасна за кожата
Международни експерти алармират, че наноматериалите все още не са добре изучени

Все повече големи козметични гиганти използват наночастици в най-новите си продукти, но те могат да се окажат доста опасни за кожата, предупреждава в. "Дейли мейл".

Международни експерти алармират, че наноматериалите все още не са добре изучени, а вече масово навлизат в употреба - независимо дали под формата на гелове и слънцезащитни кремове или като дрехи, издръжливи на петна. Тревогите, изразени от научната общност, накараха Националния научноизследователски съвет на САЩ да призове за задълбочени проучвания в тази област, като поиска 24 милиона долара допълнително финансиране, към вече отпуснатите 123,5 милиона долара. Екип, съставен от 19 видни специалисти, изрази мнение, че "въпреки големите надежди, които се възлагат на нанотехнологиите, все още не са изучени детайлно всички рискове от използването им - както за здравето на хората, така и за околната среда".

Опасенията на учените са, че наночастиците много лесно проникват през кожата и могат да се придвижат от дихателната система към други органи, което налага те да бъдат употребявани с повишено внимание. Наноматериалите са съставени от частици с размери една милиардна от метъра. През 2009 година бизнесът с тях е възлезъл на 225 милиарда долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com