Светът се опитва да спре насилието в Газа

7039
Светът се опитва да спре насилието в Газа

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще се съберат днес в Брюксел, за да обсъдят конфликта в Ивицата Газа. По-рано Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Израел и палестинската организация „Хамас” да прекратят насилието чрез посредничеството на Египет. Бан планира да замине за Кайро, за да обсъди ситуацията с египетския президент Мохамед Мурси.

Генералният секретар на ООН призова Израел и „Хамас” да съдействат на посредническите усилия на Египет за постигане на примирие.

Израел: "Хамас" има 36 часа, иначе армията влиза

Израелските власти поставиха на палестинското движение "Хамас" 36-часов ултиматум, след изтичането на който, ако от Ивицата Газа не бъд...

Бан посочи, че е „дълбоко опечален” от съобщенията, че десетчленно палестинско семейство е загинало при израелски въздушен удар по Ивицата Газа и призова за прекратяване на изстрелването на ракети от Газа по територията на Израел.

„Това трябва да спре. Решително призовавам страните в конфликта да съдействат на усилията на египетските власти за постигането на незабавно примирие. Всяка последваща ескалация неминуемо ще увеличи страданията на цивилното население и трябва да се избегне”, заяви генералният секретар. Той допълни: „Аз заминавам за региона, за да подпомогна лично за прекратяването на насилието и да допринеса за усилията да се сложи край на това”.

Междувременно стана ясно, че специалният пратеник за Близкия изток Тони Блеър и германският външен министър Гидо Вестервеле заминават за Израел.

Китай призова за "максимална сдържаност" от всички страни в израелско-палестинския конфликт в Ивицата Газа, след като жертвите на въздушните нападения достигнаха 100, предаде БГНЕС.

"Призоваваме всички страни, в частност Израел, да проявяват максимална сдържаност", обяви говорителката на китайското МВнР Хуа Чунин. Пекин "подкрепя правдивата позиция на арабските страни по израелско-палестинския въпрос", допълни тя. Китай, който е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, неотдавна съобщи, че подкрепя усилията на Палестинската автономия да получи статут на държава, нечленуваща в Организацията. Пекин призовава международната общност да работи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт от дълго време, но страната така и не поема активна роля.

Израел ликвидира ръководител на „Хамас”

Израелската авиация нанесе удар върху къщата на един от лидерите на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия Бия. В момента на удара Бия е бил в дом...

В същото време стана ясно, че турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу ще посети Ивицата Газа във вторник, предаде АФП.

Визитата на турския министър е част от инициативата на Арабската лига. Във вторник делегация на арабската организация и нейният лидер Набил ал Араби планират да посетят Газа, за да изразят своята подкрепа. По-рано Давутоглу коментира, че израелската военна офанзива в Газа е „престъпление срещу човечеството”.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад е разговарял с египетския си колега Мохамед Мурси и му е благодарил за усилията за прекратяване на насилието в района на Ивицата Газа, предаде електронното издание на вестник „Йедиот Ахронот”.

„Наш човешки и религиозен дълг е да предотвратим клането на невинни хора в Газа и да донесем мир и сигурност в Ивицата Газа и в другите палестински територии”, е заявил Ахмадинеджад.

СЗО: Болниците в Газа са претъпкани с ранени

Болниците на територията на Ивицата Газа са препълнени с пострадали от израелските бомбардировки и изпитват критичен недостиг на живото...

Президентът на Иран е призовал за постигането на международен консенсус, за да се сложи край на „агресията на израелския режим”.

 

Засега не се вижда краят на въоръжения конфликт между Израел и „Хамас”. От началото на офанзивата са загинали най-малко 80 палестинци.

16 000 израелски войници от запаса очакват да получат повиквателни за Газа. Не е изключено провеждането на сухопътна офанзива.

Нетаняху: Готови сме да разширим военната операция в Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че Израел е готов за сериозно разширяване на операцията в Ивицата Газа. "Армия...

Израелските власти поставиха на палестинското движение „Хамас” 36-часов ултиматум. Ако след изтичането на ултиматума от Ивицата Газа не бъде прекратен ракетният обстрел, то Израел ще разшири своята военна операция, заяви израелският министър на финансите Ювал Щайниц.

В интервю за военната радиостанция „Галей Цахал” министърът подчерта, че в случай че „Хамас” не прекрати обстрела към територията на Израел и незаконното снабдяване с оръжие в Ивицата Газа, може да се наложи „изцяло военно решение” на въпроса.

„Намираме се на кръстопът. Чака ни или успокояване на обстановката, или засилване на операцията, в това число се разглежда въпросът за изцяло военно решение на проблема”, заяви Щайниц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com