Сърби обжалват присъдите си пред трибунала в Хага

9869
Сърби обжалват присъдите си пред трибунала в Хага

Трибуналът в Хага за военни престъпления в бивша Югославия ще разгледа днес молбите за обжалване на присъдите от двама босненски сърби - братовчедите Милан и Средойе Лукич, осъдени съответно на доживотен затвор и на 30 г., предаде БГНЕС.

Двамата внесоха молбите за преразглеждане на присъдите си през 2009 г. с довода, че по време на делата срещу тях са допуснати "съществени фактологически грешки". В същото време прокуратурата е внесла иск за увеличаване на присъдата на Средойе Лукич.

През 2009 г. съдебен състав призна Милан Лукич (45) за виновен в убийството на 132 босненски мюсюлмани. Според юготрибунала той е участвал в изгарянето на 119 живи мюсюлмани, хванати в капан в две сгради от паравоенни формирования при два различни случая през юни 1992 г. в района на Вишеград.

Средойе Лукич (51) е присъствал на едно от зверствата. Макар да няма преки доказателства за участието на Средойе в палежите, според съдиите самото му присъствие, и то въоръжен, е "допринесло за смъртта на жертвите".

Милан Лукич е създател на отряд, известен като "Белите орли" или "Отмъстителите", който е действал в тясно сътрудничество със сръбската армия и полиция в периода 1992-1994 г. Той беше предаден на трибунала в Хага през февруари 2006 г., след като беше арестуван в Аржентина година по-рано.

Средойе Лукич пък се е укривал в Русия, докато не се е предал сам на босненските сръбски власти през септември 2005 г. и след това изпратен в Хага.

И двамата бяха в списъка на 10-те най-издирвани за военни престъпления сърби.

Редактор: Десислава Ушатова

Косово ще иска разследване срещу Карла дел Понте

Косовското правителство обяви, че ще изисква разследване на бившия главен прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югосл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com