Съветът на Европа поиска забрана на "Златна зора"

12510
Съветът на Европа поиска забрана на "Златна зора"

Комисарят по човешки права към Съвета на Европа Нилс Муизниекс призова Гърция да разгледа възможността да забрани крайнодясната партия "Златна зора", която разполага с 18 места в гръцкия парламент, предаде БГНЕС.

Той призова правителството в Атина да вземе допълнителни мерки за спиране на насилието, предизвикано от расизъм.

Муизниекс посети Гърция от 28 януари до 1 февруари и подготви доклад от 32 страници. В него се изразява сериозна загриженост от нарастващото насилие спрямо имигрантите в страната.

В доклада "Златна зора" е определена като "неонацистка политическа партия, използваща насилие", която трябва да бъде изолирана съгласно международните конвенции за човешките права, подписани от Гърция.

Комисар Муизниекс отбелязва, че "международното споразумение за избягване на всякакъв вид расова дискриминация и европейският договор за правата на човека, които са ратифицирани и имат юридическа сила в Гърция, позволяват налагането на ограничения на дейността на хора, които подкрепят и участват в случаи на расизъм и други престъпления от омраза".

Според него това важи и за дейността на политически организации, включително партии като "Златна зора", на които може да бъдат наложени резултатни санкции или забрана, което е подкрепено в гръцкото законодателство.

Безработицата в Гърция продължава да расте

През януари безработицата в Гърция е продължила да расте и е достигнала 27,2% от икономически активното население, като най-тежко е по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com