СЗО: Индия неглижира коронавируса и може да произведе проблем за целия свят

4418
СЗО: Индия неглижира коронавируса и може да произведе проблем за целия свят
Снимка: Getty Images/Guliver

Разпространяващият се в Индия вариант на COVID-19 (т.нар. двоен мутант B.1.617) е по-заразен и вероятно е в състояние да преодолее някои от защитите на ваксините, допринасяйки за разрастването на огнището на зараза в страната. Това съобщи в интервю за АФП главният учен на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Суминатхан като предупреди, че "епидемиологичните особености, които наблюдаваме днес в Индия, показват, че това е изключително бързо разпространяващ се вариант".

На 8 май Индия регистрира за първи път над 4000 смъртни случая от COVID-19 за денонощие и над 400 000 нови инфекции. Ню Делхи се бори да овладее огнището, което претоварва здравната му система и много експерти подозират, че официалните данни за смъртните случаи и броя на заразените са грубо подценени.

СЗО: Пандемията настъпва, основната причина е Индия

Почти 5,7 милиона нови случая на коронавирусна инфекция са открити в света през миналата седмица. Честотата се е увеличила с 8% в сравн...

Суминатхан - педиатър и клиничен учен, каза, че вариантът B.1.617 на COVID-19, открит за първи път в Индия през октомври миналата година, очевидно е фактор, допринасящ за катастрофата, която се разгръща в родината ѝ. Според нея, B 1.617 вероятно ще предизвика безпокойство, тъй като има някои мутации, които увеличават предаването и които също потенциално биха могли да го направят устойчив на антитела, генерирани от ваксинация или естествена инфекция.

Но тя настоя, че този вариант на коронавируса сам по себе си не може да бъде обвиняван за драматичния скок на броя на заразените и на смъртните случаи в Индия, посочвайки, че през последните месеци е имало "огромно социално смесване и големи събирания". Масовите предизборни митинги, проведени от министър-председателя Нарендра Моди и други политици, например бяха посочени от някои като причина за стряскащия ръст на инфекциите. Много от жителите на страната са смятали, че кризата е приключила, пренебрегвайки носенето на маски и други мерки за защита, вследствие на което вирусът тихо се разпространява, за да избухне, е тезата на Сумнатхан.

Независимо, че Индия се опитва да увеличи мащабите на ваксинацията, за да овладее огнището на зараза, Суминатхан предупреди, че само ваксинирането няма да бъде достатъчни, за да се овладее ситуацията. Тя посочи, че Индия, която е най-големият производител на ваксини в света, е ваксинирала напълно само около 2% от населението си от над 1,3 милиарда души. "Ще отнеме много месеци, ако не и години, за да стигнем до покритие от 70 - 80 % с този темп", каза тя.

Вълната от случаи в Индия е плашеща и поради опасността броят на инфекциите да увеличи драстично вероятността за поява на нови и по-опасни варианти. "Колкото повече вирусът се размножава и разпространява и предава, толкова повече шансове имат мутациите да се развият и адаптират", каза Суминатхан.

Наш лекар с повече подробности за индийските варианти на коронавируса

"Още малко по темата за индийските варианти на Ковид, защото са два - В.1.617 (двоен, две заменени аминокиселини спрямо оригиналния вар...

Вариантите, които натрупват много мутации, в крайна сметка могат да станат устойчиви на сегашните ваксини, с които разполагаме, предупреди тя и допълни, че "това ще бъде проблем за целия свят". Още: Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com