ТЕПКО е подценила риска от цунами за АЕЦ Фукушима

8617
ТЕПКО е подценила риска от цунами за АЕЦ Фукушима

Компанията оператор на авариралата ядрена централа Фукушима призна, че е подценила рисковете от цунами за централата поради опасения от финансовите и регулаторните разходи, предаде БГНЕС.

Признанието е едно от най-прямите, правени до момента от компанията Токио Илектрик Къмпани (ТЕПКО), която беше критикувана, че се стреми да избяга от отговорност за най-тежката ядрена авария от едно поколение насам.

В доклада се посочва, че преди огромните вълни през март 2011 г. да се разбият в централата, компанията е знаела, че защитата срещу природни бедствия не е достатъчна, но не е предприела действия заради възможните последици.

"Имаше скрит страх, че ще бъде изискано затварянето на централата, докато не бъдат задействани предпазни мерки в случай на тежък инцидент", посочва ТЕПКО в доклада. Документът на компанията, озаглавен "Фундаментална политика за реформирането на ядрената организация ТЕПКО", отбелязва, че извършеното планиране е било недостатъчно, за да бъде подготвена централата за природно бедствие.

"Имаше безпокойство, че ако бяха приложени нови мерки в случай на тежък инцидент, това можеше да породи безпокойство у обществеността в близост до централата, че има проблем с безопасността на настоящите централи", отбеляза компанията.

Редактор: Десислава Ушатова

Експерти: Светът е заплашен от 23 "Фукушими"

Съдбата на японската АЕЦ „Фукушима-1", върху която след разрушителното земетресение през 2011 година връхлетя огромна вълна цунам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com