Експерти: Светът е заплашен от 23 "Фукушими"

5767
Експерти: Светът е заплашен от 23 "Фукушими"

Съдбата на японската АЕЦ „Фукушима-1", върху която след разрушителното земетресение през 2011 година връхлетя огромна вълна цунами, могат да споделят още повече от 20 атомни електроцентрали по целия свят. До този извод са достигнали експерти от Испания, съобщава LiveScience, цитиран от КРОСС.

В списъка на най-уязвимите са попаднали 23 АЕЦ-а, в които има 74 реактора. Тринадесет от тях са действащи, останалите се подготвят за затваряне, а други - за увеличаване на броя на реакторите.

Русия налива 1,247 трлн. рубли в атомния отрасъл

Генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко заяви, че държавната корпорация ще получи от бюджета 1,247 трилиона рубли. Отпуснат...

Голяма част от потенциално опасните централи се намира в Близкия Изток и Югоизточна Азия, където във всеки един момент може да се образува цунами.

Лидер в това отношение е Китай, където едновременно се строят 27 реактора, които са уязвими пред стихията. Не по-малко сериозна е ситуацията в Япония и в Южна Корея. Авторите на изследването настоятелно призовават властите на тези страни да се замислят какво могат да направят в случай, подобен на този с АЕЦ „Фукушима".

„В рисковата зона са не само страните, които имат атомни реактори. Заради изтичане на радиация може да пострада цялата планета", подчертава един от изследователите - Хоакин Родригес Видал.

Редактор: Яна Баярова

Повишена радиация на океанската вода около Фукошима

Руски учени са установили повишено радиоактивно замърсяване в обширна зона от Тихия океан, на разстояние от 500 до 800 км източно от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com