Турция иска да си върне деца, осиновени в Европа

11503
Турция иска да си върне деца, осиновени в Европа

Турското ислямистко правителство на Реджеп Ердоган предприе кампания за връщане на някои турски деца, осиновени от европейци, по-специално от хомосексуални двойки, в семейства и институции, които отговарят в по-голяма степен на техните ценности и култура, съобщи БГНЕС.

Този дебат редовно вълнува страната. Той отново излезе на преден план през седмицата във връзка с решение на холандското правосъдие, което отхвърли искане на турски родители, живеещи в Холандия, да им бъде върнат техния 7-годишен Юнус, осиновен от холандско хомосексуално семейство.

Решението разбуни Турция и предизвика благосклонна подкрепа на властите към семейството, чието искане бе отхвърлено.

Правим всичко възможно, за да осигурим юридическа помощ на семейството, за да може то да си върне детето, и ако това е невъзможно, това дете да бъде поверено на семейство, одобрено от родителите му, заяви пред журналисти заместник министър-председателят Бекир Боздаг.

За да защити позицията си, той бе пределно ясен: Турските семейства не искат да дават децата си на хомосексуални двойки. Важно е тези деца да се отглеждат в среда близка до семейната им култура – посочи Боздаг. Според него объркващо е за момченцето да нарича двамата си родители "мама".

"Бракът за всички" не е признат в Турция. В страната, където огромното мнозинство от жителите й са мюсюлмани, хомосексуалността е табу. През 2010 г. бившата министърка по въпросите на семейството Алийе Каваф си навлече остри критики като я определи като "болест".

Съдбата на децата, поверени на еднополови двойки не е единственият въпрос, който притеснява турските ръководители. Те споделят с половин уста, че се тревожат и за сираците, настанени в християнски семейства или институции.

В центъра на вниманието са Холандия и Германия, където живеят съответно 3 милиона и 500 000 души от турска националност или турски произход.

Агенциите, които носят отговорност за сираците или децата, отделени от родителите си и поставени под закрила, отговарят, че не подбират приемните семейства в зависимост от религията и етноса им, а правят максимума, за да им осигурят най-подходящия прием.

Някои НПО се опитват да насърчат семейства от турски произход да осиновяват деца.

От петдесет години, откакто живеем в Европа, ние отворихме джамии, чайни и ресторанти. Но явно не помислихме за нашето потомство, заяви Камил Алтай, ръководител на германското сдружение Умут Йълдъзъ.

Турските власти внимателно следят ситуацията. Не става въпрос за враждебни действия, както направи Русия, като обвини САЩ, че се малтретират осиновени руски деца. Но заплахата е ясна.

Засега не изискваме връщането на децата, но (международните конвенции) разрешават на Турция да го направи, заяви депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Айхан Сефер Устун. Но можем да прибегнем до това, ако мерките за защита на децата продължават да повдигат проблеми.

 

Незрящи деца получиха компютри

Възпитаниците на училищата за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" в София и "Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна получиха дарение от 10 к...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com