Турция вдигна таксите за чуждите превозвачи

9867
Турция вдигна таксите за чуждите превозвачи

Турция направи реформа по отношение на транспортния си сектор, с която поставя под въпрос и бъдещето на българските превозвачи.

Оказа се, че от днес турското министерство на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция въвежда редица финансови ограничения и по-високи санкции за чуждестранните превозвачи. Санкциите са част от законова промяна, която вече официално влиза в сила.

Турция обещала още по-строги рестрикции за превозвачите ни

Турската страна е отказала на българските превозвачи създаване на съвместна комисия, която да проучи проблемите по границите. Това каза...

На 7 август 2013 г. в турския Държавен вестник е обнародвано Уведомление от турското министерство на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция за събиране на такси от превозни средства с чужда и транзитна регистрация, информира Агенция "Фокус". Според промените таксите за МПС с чуждестранна регистрация за страните със спогодба, които извършват превоз на стоки и товари, се определят от МПС + тонажа на товара x изминатите км x 0,01 евро или себестойността в турски лири. За страните без спогодба – таксата е МПС + Тонажа на товара x изминатите км x 0,015 евро или себестойността в турски лири.

Според българските превозвачи, това означава, че таксата само за едно преминаване от българо-турската граница до Истанбул ще бъде средно 240 евро или по 120 евро в едната посока.

Въвеждат се такси за празни моторни и немоторни превозни средства за всяко - 600 евро или равностойността им в турски лири.
За натоварени моторни и немоторни превозни средства за всяко - 1200 евро или равностойността им в турски лири.
Таксите за лекотоварните автомобили и микробуси са от порядъка на една четвърт от посочените суми.

Превозни средства, извършващи превоз на стоки и товари, които изискват специално разрешение от министерството, трябва да заплатят сума в размер на 3000 евро или равностойността им в турски лири и ще бъдат допуснати да преминат през граничния пункт на страната. За всяко празно моторно и немоторно превозно средство с временна регистрация, което преминава през Турция, ще трябва да се заплатят 600 евро или равностойността им в турски лири.

АЕБТРИ: Превозвачите искат блокади, но се прави всичко възможно това да не се случи

Превозвачите искат блокади, но се прави всичко възможно това да не се случи, за да не се тълкува като политическо въздействие. Това каз...

Таксите ще се събират на ГКПП на влизане и на излизане и ще се преизчисляват, а ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското министерство.

Политиката на протекционизъм от страна на турската държава спрямо техните превозвачи в последните месеци създаваше големи затруднения по границите за чуждестранните превозвачи, включително и българските. По тази причина през май дори се стигна до блокада на българо-турската граница. С новите такси, освен практическото затваряне на турския пазар за чуждите превозвачи, на практика се оскъпяват и транзитните превози през турска територия, коментират от бранша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com