Българи влизат отново в най-дълбоката пещера на света

35035
Българи влизат отново в най-дълбоката пещера на света

Български екип, с ръководител Теодор Кисимов, се включи в международна експедиция за изследване на пещерата Крубер-Вороня.

През 2005 г., заедно с Константин Стоилов ,Тодоров достигна тогавашното дъно от 2080 м.

В експедицията по високо разположените пещери Мартел и Берчилская ще участват близо 50 пещерняци от Украйна, Русия, Молдова, Полша, Израел, Великобритания, Чехия, Словакия, Литва. Авантюрата им ще приключи в края на август. Тяхната задача ще бъде да се увеличи дълбочината на общата система, с което да се постави нов световен рекорд, събиране на пещерна фауна на голяма дълбочина, включително в сифоните на пещерата и видеозаснемане на този процес и търсене на нови пещери в долината Ортобалаган. Паралелно с това участниците ще извършат и екологична работа, почиствайки оставените от предходни експедиции боклуци.

Преди да стартира за Крубер-Вороня, Теодор Кисимов беше в Турция, където участва в изследването на пропастта Кузгун, която се намира на 2850 м надморска височина в долината Кемикли в планината Аладалар. Почти целият екип пещерняци прекара над 10 дни под земята без да излиза на повърхността. За Теодор това е било добра подготовка за експедицията в най-дълбоката пропаст на света Крубер-Вороня.

Пещерата Вороня (Voronya - Krubera Cave), известна още и като Крубера е най-дълбоката пещера, открита на нашата планета. Намира се близо до Черно море, в планинския масив Арабика от планинската верига Гагра в Голям Кавказ. Тя е и първата пещера, изучена на дълбочина над 2 км. Разположена е на 2250 метра над морското равнище.

Крубера е дълбока 2191 м. След нея се нареждат системата от пещери Снежна-Межонна-Илюзия с 1753 метра в същия планински масив на Вороня, а на трето място остава френската Джуфре Миролда (1733 м.), разположена в планинската верига Савой в Алпите.

Вороня се е образувала близо до Черно море, в масива Арабика (Arabika Massif) на планинската верига Гагра (Gagra Range) в Западен Кавказ в Абхазия (Abkhazia), Грузия (Georgia). Крубера е част от Пещерната система Арабика (Arabika Cave System) в Западен Кавказ, където са се образували още много такива скални формирования. Вороня е разположена на 2250 метра над морското равнище. Пещерата Вороня е от карстов тип. Името Вороня идва от думата гарван. Пещерата е наречена още и Крубера, в чест на руския географ Александър Крубер.

През последното десетилетие информацията за Вороня непрекъснато се обновява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини