В Смилево гневни от "българското" празнуването на Илинден

14337
В Смилево гневни от "българското" празнуването на Илинден

Около 200 представители на български партии и сдружения, както и техни привърженици от Охрид, Щип и от Струмица в събота празнуваха Илинден на гроба на македонския войвода Даме Груев в Смилево, пише днес в онлайн изданието си македонския вестник "Дневник", цитиран от КРОСС.

"Честването на 109-годишнината от въстанието се организираха по стария календар. Организатор на събитието бе Българският културен клуб от Скопие, а на него присъстваха и представители от партията на Kрасимир Kаракачанов, ВМРО-БНД, както и членове на известното Българско сдружение на родовете от Македония.

Джафери: Нормално е да се говори за разделение на Македония

Почетният председател на опозиционната Демократическа партия на албанците (ДПА) Арбен Джафери заяви, че е нормално да се говори за разд...

"За пръв път идват, а визитата беше организирана чрез нашата местна общност. Kогато разбрах, отидох в полицията в Демир Хисар да съобщя, но от там ми казаха, че посещението е предварително обявено и че има и полицейски ескорт. Бяха около 200 души, поставиха венци и цветя в парка на Даме Груев. Поискаха да пуснат и химн, но жителите на селото не им позволиха. Носеха малко българско знаме и няколко знамена на тяхна политическа партия", заяви Томе Милошевски, председател на местната общност от Смилево.

Според жители на селото гостите от България, сред които имало и български евродепутат, предложили помощ за поставяне на паметник в парка на Груев. Паркът от години е оставен на произвола на времето и никой не го поддържа. Посещението възмути голяма част от населението в Смилево, посочва македонското издание.

"Ако идват като туристи, не е проблем, но да не се разпространява пропаганда. Ако ние допускаме да празнуват тук, тогава да има реципрочност и нашите да могат да празнуват на гроба на Сандански в България", казва Йоан Kовачевски от Смилево.

Село Смилево е най-южното миячко село в РМакедония. Като такова "е дало" редица дейци в миналото - както на ВМРО, така и на сръбската пропаганда. Проверка показа, че още през 70-те години на ХІХ в. в село Смилево работят като сръбски учители вездесъщите пропагандатори на всичко сръбско, братята Деспот и Кузман Баджови. А самият Даме Груев пък е сред онези ученици в Солунската българска мъжка гимназия, които през 1887 г. се оставят да бъдат прилъгани от сръбския търговски аташе в Солун и да заминат да учат в Белград. Сред тях е и Кръсте Мисирков.

Георгиевски и Джинджич обсъждали подялба на Македония?

"Дали бившият македонски премиер Любчо Георгиевски е уговарял разделянето на Македония и размяната на територии между Македония, Косо...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com