Вигенин: България е заплашена от политиката на Македония

18915
Вигенин: България е заплашена от политиката на Македония

За да стане член на ЕС, Македония трябва да реши съществените проблеми със своите съседи и да реализира реформите, наложени от ЕК. Това не е лесен процес, но няма друг път. Това е заявил българският външен министър Кристиан Вигенин в интервю за радио Дойче веле.

„Добрите отношения с Македония за нас са от огромно значение. Със съжаление трябва да констатирам, че през последните години се забелязва определен дефицит в двустранните отношения. Най-вероятно това се дължи на факта, че през последните години в Република Македония владее тенденция за засилване на национализма, което неизбежно води до задълбочаване на недоверието помежду ни. Негативната медийна кампания спрямо нас, опитите за присвояване на исторически събития и личности, претенциите за „македонско малцинство” в България и ред други факти създават стереотипи в македонското общество, което от своя страна пораждан реакция на българското общество”, заявил Вигенин. По думите му България се чувства заплашена от политиката на Македония през последните години, политика, която не е предизвикана с нищо.

Няма искане да участваме във военна операция срещу Сирия, твърди Вигенин

Никой не е искал конкретно България да вземе участие под каквато и да е форма във военна операция срещу Сирия. Това заяви външният мини...

„Напротив, България подкрепя Македония от самото й създаване. Но когато все повече се поставя под въпрос българската история, българското културно-историческо наследство и се представя несъществуващо македонско малцинство у нас, не можем да си затворим очите. За да стане член на ЕС, Македония трябва да реши проблемите със съседите си”, казва Вигенин.

На въпрос докъде е стигнала подготовката на евентуалния договор за добросъседство Вигенин посочва, че досега е имало четири кръга на преговори и сега Македония е наред да покани двата преговарящи екипа.

„До този момент няма такава покана, но се надяваме да пристигне скоро. Съществуват три спорни въпроса, за които е необходима силна политическа воля от страна на македонското ръководство. Смятаме, че ръководството на Република Македония няма ентусиазъм за договора, но България настоява за негово подписване”, подчертава Вигенин.

Относно общата история, македонската политика към македонското малцинство извън граница и спора около езика, Вигенин заявява, че декларацията от 1999 г. между двете страни е основа, в рамките на която може да бъдат решени съществуващите проблеми.

Вигенин: Свикваме Съвета по сигурността заради Сирия

Съветът по сигурността се очаква да бъде свикан при премиера в следващите дни заради кризата в Сирия. Това съобщи външният министър&nbs...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com