Вигенин: Само от Косово зависи

5607
Вигенин: Само от Косово зависи

Заключенията на ЕК, които откриха пътя към преговори за Споразумение за стабилизация и асоцииране с Косово, дават ясна перспектива пред европейския път на страната, каза Кристиян Вигенин пред премиера Хашим Тачи при посещението си в страната, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат, предаде БГНЕС.

От тук нататък само от Косово зависи с каква скорост този процес ще се развива. Голямото предизвикателство пред Косово са върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност, подчерта българският евродепутат. От своя страна премиерът на Косово подчерта решимостта на правителството да изпълнява ангажиментите, поети пред Европейския съюз и да продължи диалога със Сърбия на най-високо политическо равнище.

Делегацията на ЕП, водена от Вигенин, подчерта значението на позицията на президента Атифете Яхяга при изграждането на национален консенсус по въпросите на борбата с престъпността и корупцията, както и по целия кръг от въпроси, свързани с евроинтеграцията на страната. Вигенин наблегна на факта, че "президентът Яхяга е единствената жена - президент в Югоизточна Европа и нейната активна работа за утвърждаване на ролята на жените в политическия, икономическия и социалния живот има значение за целия регион."

Той подчерта важната роля на сръбското малцинство. "Вие държите ключа към европейското бъдеще на Косово, а в голяма степен и на Сърбия. Косово, както и която и да е друга страна от Западните Балкани, не може да бъде част от ЕС, ако не са гарантирани правата на етническите и на религиозните малцинства", обърна се Вигенин към вицепремиера Слободан Петрович - представител на косовските сърби в правителството.

В резултат от посещението си в Сърбия и Косово делегацията на Европарламента ще изготви доклад с конкретни предложения, който ще бъде представен на заседание на Комисията по външни отношение на ЕП следващия месец.

Редактор: Десислава Ушатова

САЩ: Независимостта на Косово не подлежи на съмнение

"САЩ ще се противопоставят на всяко съмнение за независимостта на Косово", подчерта държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън след ср...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com