Китай може да финансира разширението на румънската АЕЦ Черна вода

5307
Китай може да финансира разширението на румънската АЕЦ Черна вода

Китайци може да осигурят 40 процента от финансирането на трети и четвърти блок на румънската АЕЦ Черна вода, съобщава информационният сайт Зиаре, предаде Mediapool.

Китайската компания Чайна Гуандун груп може да осигури близо 40 процента от инвестицията за изграждането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода, съобщи държавният секретар в министерството на икономиката Родин Трайку.

Питаме Турция дали ще строи АЕЦ до Резово

Областната администрация на Бургас е изпратила официално питане до турската страна дали се предвижда в близост до границата с България ...

Проектът, оценяван на 4 милиарда евро, беше стартиран през 2007 г., а работите се очакваше да започнат през 2010 г. След оттеглянето на компаниите ЧЕЗ, ЕрВеЕ, Ибердрола и ЖеДеЕф Сюез от инвестицията в края на 2010 г., проектът беше блокиран, защото правителството не успя да привлече други партньори.

След оттеглянето на четирите компании румънската държавна компания Нуклеарелктрика стана притежател на 86 процента от консорциума, който трябваше да изгради двата нови блока.

Единствената атомна електроцентрала в Румъния – АЕЦ Черна вода - работи с два реактора, които покриват около 18 процента от годишното производство на електроенергия на национално ниво.

Редактор: Десислава Ушатова

Проверка: Няма договор за изграждането на "Белене"

Редица нарушения е установила Агенцията за държавна финансова инспекция при извършената проверка на всички сключвани договори, анекси и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com