ВКООНБ: Съседните на Сирия държави няма да се справят с нов бежански поток

10957
ВКООНБ: Съседните на Сирия държави няма да се справят с нов бежански поток

Съседните на Сирия държави, приемащи стотици хиляди бежанци, в случай на нанасяне на удар по страната няма да се справят с нов наплив на сирийци, спасяващи се от бойните действия, каза в интервю за РИА Новости говорителят на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) Дана Сулейман.

„Само Ливан приема около 700 хиляди бежанци, но инфраструктурата на страната не издържа такъв наплив на хора. В случай на удар и последващо увеличаване броя на бежанците хуманитарната ситуация ще деградира още повече, независимо дори от извънредния план, подготвен от Комисариата в сътрудничество с ливанското правителство”, каза тя.

Три руски бойни кораба са преминали през Босфора в посока към Средиземно море

Три руски бойни кораба днес са преминали през Босфора, движейки се към източната част на Средиземно море, предаде АФП. Корабът „...

Броят на принудените да напуснат родината си сирийци, намерили подслон в бежански лагери в Турция, е надхвърлил 200 000 души, а като се вземат предвид живеещите извън тези лагери това число надхвърля половин милион, предаде ИТАР-ТАСС. Вестник „Хюриет” съобщи днес, че в редица провинции на Турция местното население е по-малобройно от сирийските бежанци.

Министерството на външните работи на Турция информира, че сирийски граждани са приютени в 20 палаткови и контейнерни лагера. Сред тях са 45 000 деца. От ведомството посочват също, че от началото на кризата в Сирия в Турция са се родили 5600 деца на сирийски бежанци.

В сряда министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу заяви в Женева, че в половината от турските провинции числеността на населението е по-малка от тази на сирийците, временно пребиваващи в страната. Броят на бежанците в палатковите лагери през последните месеци почти не се е променил и възлиза на около 200 000 души. Въпреки това все повече сирийци пристигат в Турция и се установяват извън лагерите на квартира или при роднини. Напливът на чужденци предизвиква недоволство сред част от местното население на Турция. От началото на вълненията в Сирия турските власти са изхарчили 1 милиард долара за осигуряването на подслон за сирийските бежанци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com