Загинал и ранен при труса край Филипините

4786
Загинал и ранен при труса край Филипините

Земетресение с магнитуд 7,6 беше регистрирано в морето, източно от Филипините, при което загина един човек, а един беше ранен на остров Минданао, съобщиха местните власти. Тревогата за цунами в областта остана в сила около два часа след труса.

"60-годишна жена загина, а 5-годишно момиченце беше ранено" при свлачище, предизвикано от земетресението в град Кагаян де Оро на остров Минданао, залят от проливни дъждове в момента на земетресението, съобщи по радио DZMM директорът на Гражданска защита Бенито Рамос.

Земетресението стана в 20,47 ч местно време (12,47 ч по Гринуич) в морето на 139 км източно от филипинския град Суланган, намиращ се на остров Самар. Епицентърът му е установен на дълбочина от 33 км, съобщи Американският геофизичен институт.

Веднага след земетресението Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че е обявена тревога за Филипините, Индонезия, Тайван, Япония и Папуа Нова Гвинея, както и за остров Гуам, а обстановката на Соломоновите острови, Маршаловите острови и Науру беше поставена под наблюдение.

По-малко от половин час след земетресението Американската национална служба за океански и атмосферни изследвания съобщи, че тревогата за цунами за Япония, Тайван и редица острови в Тихия океан е била отменена, но остава в сила за Филипините и Индонезия.

Земетресението е било усетено от север на юг по източното крайбрежие на Филипините, съобщи Рамос. Няколко области са останали без ток, тъй като трусовете прекъснали електроснабдяването. Има сигнали и за известни щети върху инфраструктурата.

Два часа след земетресението вълни цунами с височина между 16 и 50 сантиметра достигнаха източното крайбрежие, предизвиквайки опасения за по-силни вълни, съобщиха властите. Но Тихоокеанският център отмени тревогата за Филипините и Индонезия малко след това.

Редактор: Бойко Пеев

7.9 по Рихтер удари Филипините

Голямо земетресение с магнитуд 7,9 разтърси морето източно от Филипините и беше издадено предупреждение за цунами за архипелага, Индо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com