Започна процесът на втора инстанция срещу Анте Готовина

4527
Започна процесът на втора инстанция срещу Анте Готовина

Съдебното дело на втора инстанция срещу бившия хърватски генерал Анте Готовина, смятан от хърватите за герой от войната за независимост (1991-1995 г.), който е обвинен в престъпления срещу човечеството, започна в Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ), предаде БГНЕС.

"Няма никакво доказателство, че цивилни са били обстрелвани с артилерия", пледира адвокатът Грегъри Кехоу, по време на съдебното заседание в Хага.

На 15 април 2011 г. 56-годишният Готовина бе осъден на 24 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени през 1995 г. срещу сърби в Хърватия. Той беше признат виновен за участие в престъпна група, целяща да прокуди сърбите от областта Крайна.

Кехоу увери апелативния състав на трибунала, че съдиите на първа инстанция са сгрешили, като са се базирали на "правилото за 200 м." при осъждането на клиента му. Според адвоката това правило е било измислено от съдиите. То позволява да се определи дали артилерийска стрелба е срещу цивилни или военни обекти: ако боеприпасът е паднал на повече от 200 м. от военен обект, значи е бил насочен срещу цивилна цел. "Правилото за 200 м." е погрешен стандарт, въведен от съда", подчерта Кехоу.

Вторият защитник на Готовина Лука Мишетич посочи, че ако това правило бъде анулирано, апелативният състав трябва да анулира присъдата срещу бившия генерал по всички обвинения.

Сръбска агенция: Български митрополит очаквал разпада на Югославия

Сръбската църковна агенция подробно информира за дейността на българския митрополит Симеон Костадинов като агент на бившата Държавна ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com