Зловещи енергийни сценарии

21352
Зловещи енергийни сценарии

Дори поставените глобални цели за пестене на енергия да се спазят, сривовете в енергоснабдяването пак не са неизбежни. От Международната енергийна агенция се опитват да прогнозират какво точно ни очаква.

"Прогнозите са трудно нещо, особено когато се отнасят за бъдещето" - казва датският физик и Нобелов лауреат Нилс Бор. Експертите от Международната енергийна агенция го цитират в последния си доклад вероятно като един вид застраховка - преди да представят своите сценарии за развитие на енергийните пазари. Желанието им е да съдействат за взимането на правилните енергийно-политически решения.

Както досега? Не става!

Вместо цигара - снус

Той засега се продава легално само в Швеция, но е на път да превземе Европа - бездимното тютюнево изделие снус, сходно на енфието. Цял...

До 2035 година световното потребление на енергия ще се увеличи с една трета. Търсенето на всички енергоносители, включително изкопаемите, ще нараства, както и потреблението на петрол, въглища и газ. Оттам нататък - въпреки обявената цел затоплянето на планетата да бъде сведено до два процента, експертите очакват по-скоро то да стигне 3,6 градуса с опустошителни последици и за енергоснабдителната система.

Покрай изгарянето на изкопаемите горива, в атмосферата ще се отделя все повече въглероден двуокис със съответните последици за климата. Ако затоплянето на атмосферата бъде редуцирано до 2 процента, до 2050 година ще бъде потребена една трета от всички изкопаеми енергоизточници. Нещата биха изглеждали по-различно само ако въглеродният двуокис започне да се отделя и складира. Но сигурност, че тази техника ще бъде въведена, няма.

Какво ще стане с климата?

Промените в климата също са обект на проучванията на експертите от Международната енергийна агенция. За да бъде реализиран планът затоплянето на планетата да бъде сведено до 2 градуса, съдържанието на парниковите газове в атмосферата не бива да надхвърля 450 единици. Което може да стане единствено чрез пестенето на енергия. Според този сценарий потреблението на горива ще нарасне не с една трета, а само с 15 процента, най-вече благодарение на повишаването на енергийната ефективност. Експертите прогнозират паралелно и подем на възобновяемите енергийни източници.

Испанската мечта умря

Над 360 хиляди чужденци са напуснали Испания от началото на 2012-а. "И в родината си можем да живеем зле", казват те. Кризата остави б...

Както твърдят специалистите от Международната енергийна агенция - в момента две трети от енергийния потенциал не се използват, във връзка с което е много важно политическите усилия за опазване на климата да се увеличат още сега. За промяната на курса в енергийната политика в най-добрия случай остават пет години, или - казано по-конкретно - в най-скоро време би трябвало да се откажем от изграждането на нови ТЕЦ-ове.

Примерът на Германия

Германското решение за отказ от експлоатацията на ядрена енергия несъмнено има своето отражение и в световен мащаб. Действията на 80-милионна Германия може да не влияят пряко върху световните енергийни потоци, но биха могли да бъдат пример за подражание.

Предпоставките за това обаче са не само в отказа от ядрената енергия и развитието на възобновяемите енергийни източници, но и в сферата на енергийната ефективност. А точно в това отношение доказателствата се бавят.

Защо гърците не искат да плащат данъци

Склонността на гърците да укриват данъци е пословична. Държавата отдавна се зарича, че ще изкорени този порок, но засега напредък няма...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com