Вижте най-великите вратари в историята на мондиалите

51782
Вижте най-великите вратари в историята на мондиалите
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-често нападателите са тези, които бележат головете и обират лаврите за успеха на един отбор. Вратарите често остават в сянката. Добрият страж в никакъв случай не е по-малко важен от голмайстора, като според някои футболни специалисти той дори е "половин отбор".

Ето списък на най-добрите вратари, играли на световни първенства.

Бразилия в ужас! Как ще се справи с проституцията на Мондиала

Проституиращи непълнолетни момичета и момчета в Бразилия хвърлят в ужас правителството, как ще се справи с проблема. Световното първенс...

10. Оливър Кан (Германия)

Кан така и не стана световен шампион, но неговата игра на Мондиала през 2002 година бе изключителна - той е единственият вратар в историята на футбол, печелил наградата за най-добър играч на световно първенство. Влиза в отбора на Германия и през 1994, и 1998 година, и през 2006 година макар че през 1994 година титуляр за немците е Бодо Илгнер, а през 1998 година - Андреас Кьопке. През 2006-та титуляр е Йенс Леман, но Кан играе в мача за третото място, който Германия печели срещу Португалия.

9. Ринат Дасаев (СССР)

Той е играл на три поредни световни първенства, с което могат да се похвалят малко вратари. През 1990 година той бе капитан на отбора. СССР играят на финалите, но губят мача с Италия. Наричаха го „желязната завеса“, макар че точно той е страдащата страна в един от най-великите моменти в историята на футбола. На финала на Евро'88 Марко Ван Бастен вкарва уникалния си гол с воле от "нулев ъгъл", почти от аутлинията, точно на великия вратар. Дасаев работи по успешната кампания на Русия за домакинство на Световната купа през 2018 година.

8. Гордън Банкс (Англия)

150 000 полицаи и армия прилагат драконовски мерки за сигурността в Бразилия

Бразилия ще мобилизира над 150 000 служители на сигурността за финалите на Световното първенство по футбол. Държавата ще наложи драконо...

Пикът на кариерата му е през 1966 година, когато Англия не само, че е домакин на световното първенство, но и печели титлата. На клубно ниво играе в "Лестър Сити" и "Стоук Сити". Банкс е в отбора на Англия и за световното първенство през 1970 година, но така и не излиза на терена. Отборът стига само до четвъртфинали, където е елиминиран от Западна Германия (ФРГ) – същия отбор, който Англия побеждава на финала на предишния Мондиал.

7. Жилмар (Бразилия)

Жилмар дос Сантос Невес е важна част от отбора на Бразилия, печелил световните купи през 1958 и 1962 година, макар и да остава до голяма степен в сянката на Пеле. Той е единственият вратар печелил Световната купа на две поредни първенства (като титулярен вратар и в двете). Славата му е на безпогрешен дузпаджия - като част от националния отбор на Бразилия спасява цели 13 дузпи. Оттегля се от футбола през 1969 година.

6. Джанлуиджи Буфон, Италия

Това лято може би ще бъде последното първенство за Буфон. На световното първенство през 2006 година е получавал във вратата си само 2 гола – един автогол и един от дузпа (от Зидан), на финала.

Диего Симеоне става селекционер на Аржентина

Наставникът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне може да замени селекционера на Аржентина Алехандро Сабея, съобщи "Marca". Действащият кон...

5. Фабиен Бартез (Франция)

През 1998 година Бартез допусна само два гола във вратата си. Тогава Франция спечели световната титла, а той бе избран за най-добър вратар на Мондиала. През 2006 година той отново бе на финал, но Франция загуби с дузпи от Италия.

4.Сеп Майер (Западна Германия)

Майер бе известен с бързите си рефлекси. През 1974 година става световен шампион. На предишното първенство, през 1970 година, Западна Германия е трета. През 1978 година отново е на Световно първенство, но този път отборът му не стига до втората фаза.

3. Лев Яшин (СССР)

Бразилия в ужас! Как ще се справи с проституцията на Мондиала

Проституиращи непълнолетни момичета и момчета в Бразилия хвърлят в ужас правителството, как ще се справи с проблема. Световното първенс...

Мнозина го считат за най-добрия вратар в историята, въпреки че така и не е ставал световен шампион. Наградата за най-добър вратар на Мондиала носеше неговото име. Това говори достатъчно за таланта му. В началото на кариерата си е бил вратар в хокейния отбор Динамо Москва. Той е единственият вратар, провъзгласен за футболист номер 1 в Европа (през 1963 година).

2. Икер Касияс (Испания)

Касияс вече е печелил световната титла (през 2010 година) и е бил два пъти шампион на Европа (2008, 2012). 32-годишният вратар все още има какво да покаже в кариерата си. Касияс е капитан на Реал Мадрид и на Националния отбор на Испания.

1. Дино Дзоф, Италия

Бразилия в ужас! Как ще се справи с проституцията на Мондиала

Проституиращи непълнолетни момичета и момчета в Бразилия хвърлят в ужас правителството, как ще се справи с проблема. Световното първенс...

Играе в периода 60-те – 80-те години, но все още държи рекорда за най-дълъг период без допуснат гол с националната фланелка (1 142 минути). Играл е на 4 световни първенства с Италия, като през 1982 година печели титлата. Тогава той е капитан на отбора и е на 40 години - най-възрастният футболист, печелил световната титла. Между 1998 и 2000 година е треньор на скаудра адзура и стига до финал на Евро'2000, който губи от Франция с 1:2 след "златен гол" на Давид Трезеге и изравнителен на Силван Вилторд в последната секунда на редовното време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com