В Унгария откриха гроба на Сюлейман Великолепни

12561
В Унгария откриха гроба на Сюлейман Великолепни

Открити са останките от гроба на султан Сюлейман Великолепни, пише в. „Гардиън“ като цитира унгарски историк. Известно е, че османският владетел е починал през септември 1566 г., докато войските му са обсаждали крепостта Шигетвар в Южна Унгария. Според Норберт Пап от университета в Печ гробът изглежда е бил построен на мястото, където е била шатрата на султана и където той е умрял. При разкопки са намерени предмети, говорещи за султанско погребение, добавя археологът. Но според него са необходими още изследвания, за да се потвърди напълно откритието.

"Всички данни, които имаме, сочат в същата посока – каза вчера Пап при представянето на най-новите находки. – Затова казваме, че "по всяка вероятност" това е гробът на Сюлейман – защото няма признак, който да говори обратното. Но са нужни още потвърждения, тъй като това е много деликатен въпрос."

Унгарското правителство смята, че тероризмът и нелегалната миграция вървят ръка за ръка

"Унгарското правителство е убедено, че тероризмът и нелегалната миграция са неразривно свързани. Те вървят ръка за ръка". Това каза на...

Разкопките се водят на мястото на бившето османско селище Турбик, унищожено през 80-те години на XVII век. Първите находки там са обявени от Пап през 2013 г.

Сюлейман, починал на 71 години, е бил най-дълго управлявалият империята си султан – в продължение на 46 години. По негово време турците значително разширяват господството си на Балканите, Близкия Изток и Северна Африка.

Историците смятат, че сърцето и другите вътрешни органи на султана са били погребани на мястото на смъртта му, а тялото му е било закарано в Константинопол (Цариград). Това, че е умрял, било пазено в тайна две денонощия, за да не се демобилизират войските му в продължаващите битки.

Крепостта Шигетвар е била отбранявана под командването на хърватско-унгарския благородник Миклош Зрини. Турците я превзели, но сраженията там ги забавили и отложили с десетилетия тяхното настъпление към Виена, което в крайна сметка се проваля.

Норберт Пап съобщи също, че близо до гроба има останки от градежи, които все още са под земята. Той допуска, че това са основи на малка джамия и на дервишки манастир. Разкопките ще продължат през април идната година, предаде БЛИЦ.

Унгарец разби Ferrari минути, след като го купи

Жител на Будапеща разби автомобил Ferrari, LaFerrari няколко минути след покупката му, предаде унгарският седмичник Heti Világg...

Преди смъртта си султан Сюлейман повикал началника на армията и му казал трите си желания:

1. Той завещава ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

2. Второто му желание било по целия път, по който носят ковчега му, да се разпръсват златни монети и скъпоценни камъни.

3. Той завещава през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.

Когато началникът на армията смутено попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман обяснил: Нека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта. Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят. Нека всички да видят ръцете ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце.

Орбан: Опасно е мигрантите да решат демографския проблем

Би било много опасно, ако Европа приеме огромен брой мигранти в опит да реши демографския и икономическите проблеми. Това каза унгарск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа