Семейство осъди „Енерго-Про” за изгорели ел. уреди

2724
Семейство осъди „Енерго-Про” за изгорели ел. уреди
Снимка: iStock/Guliver

Шуменско семейство спечели дело срещу „Енерго-Про” за обезщетение за изгорели електроуреди след авария.

Решението на магистратите от Районния съд в Шумен е потвърдено и от колегите им в Окръжния съд в града и не подлежи на обжалване.

Шофьор отива на съд заради предоставяне на фалшива диплома за средно образование

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Благой М., на 32 г. от гр. Пловдив, за съзнателно ползване на неистински...

Според него електроразпределителното дружество е осъдено да плати на семейството 396.99 лв. обезщетение и 1100 лв. разноски по делото на двете съдебни инстанции.

Аварията в електрическата мрежа станала на 27 февруари миналата година. В резултат от нея били повредени два климатика, бойлер, два телевизора, фурна, съдомиялна и ел. крушки в къщата на семейството.

Още същия ден шуменците подали жалба, с която уведомили дружеството, откъдето пък изпратили свои служители, които извършили проверка и съставили констативен протокол, информира Topnovini.bg.

Няколко дни по-късно семейството получило отговор от компанията, че искането им за обезщетение е неоснователно, тъй като повредите в ел. мрежата не били по вина на „Енерго Про”.

Няма достатъчно охранители за софийските съдилища

Поради липса на достатъчно финансови средства на този етап не се предвижда откриване на конкурсни процедури за заемането на 21 бройки з...

При ремонта на ел. уредите обаче станало ясно, че повредата им се дължи на подадено високо напрежение над 220 волта и собствениците на уредите завели дело за обезщетение.

По време на процеса от „Енерго Про” твърдяли, че става въпрос за локална авария в инсталацията на клиента, а не на електроразпределителната мрежа. Според дружеството подадената на 27 февруари ел. енергия била с напрежение и показатели, съобразно приетите от ДКЕВР и аварията в жилището се дължала на старата инсталация.

Назначената по делото техническа експертиза обаче доказала, че причинтата за повреждането на уредите е подаване на напрежение, по-високо от стандартното. Освен това станало ясно, че ремонт на инсталацията бил направен няколко години преди аварията и монтираните кабели и апаратура са производство след 2010 г.

С тези мотиви Окръжният съд в Шумен потвърдил решението на първата инстанция и постановил на „Енерго Про” да изплати обезщетение на семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шумен