Шофьор отива на съд заради предоставяне на фалшива диплома за средно образование

19738
Шофьор отива на съд заради предоставяне на фалшива диплома за средно образование

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу Благой М., на 32 г. от гр. Пловдив, за съзнателно ползване на неистински официален документ, като за самото му съставяне на може да се търси наказателна отговорност, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемият Благой М. е с начално образование и притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство категория „В“. Към момента, когато го бил придобил, действащата нормативна уредба не изисквала определен образователен ценз.

Няма достатъчно охранители за софийските съдилища

Поради липса на достатъчно финансови средства на този етап не се предвижда откриване на конкурсни процедури за заемането на 21 бройки з...

В началото на 2014 г. обвиняемият Благой М. се записал на шофьорски курсове за придобиване на свидетелство за категория „С“ и му станало известно, че за да получи документа, освен успешно издържан теоретичен и практически, е необходимо да има завършено средно образование, а той нямал. По това време работел на строителен обект на бул. „Източен“ в Пловдив и споделил със свой колега, че липсата на диплома е пречка да получи документа.

Непознат мъж, който по това време минавал по улицата, случайно дочул разговора и предложил на обв. Благой М. срещу сумата от 200 лева, снимка и личните му данни, да го снабди с диплома за завършено средно образование. Той се съгласил и дал парите, както и документите. На следващия ден обв. Благой М. получил от неустановеното по делото лице диплома за придобито средно образование със специалност, издадена от професионална гимназия в Пловдив, пише още БГНЕС.

На 26 април 2014 г. обв. Благой М. отишъл в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Пловдив и представил в оригинал и заверено копие дипломата с цел издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство категория „С“. Вида на хартията на оригинала усъмнила служителя, който приел документа.

Извършената проверка в регистрационните книги на професионалната гимназия констатирала, че учебното заведение не е издавало такъв документ на обв. Благой М. Това се установило и от заключението на съдебно-техническа експертиза. Разпитан в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подборни обяснения за случая. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото. 

Съдят у нас трима сирийски бежанци, принадлежащи към "Ислямска държава"

Трима сирийски граждани са задържани на преди дни в опит да преминат нелегално на турска територия недалеч от ГКПП “Капитан Андр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com