Фейсбук е токсичен и насърчава насилието - бивш мениджър в компанията говори пред Сената

4483
Фейсбук е токсичен и насърчава насилието - бивш мениджър в компанията говори пред Сената
Снимка: Getty Images/Guliver

Франсис Хоугън, бивш продуктов мениджър в екипа на Facebook, се яви на изслушване в американския Сенат след като два дни по-рано изнесе в публичното пространство вътрешни документи на компанията, разкриващи изключително тревожни данни за нейната дейност.

Хоугън свидетелства пред сенаторите, че политиката на гиганта умишлено "засилва противопоставянето и разделението между потребителите", като насърчава съдържание, предизвикващо силни реакции, с цел да увеличи трафика и съответно печалбата за социалната мрежа. Тя многократно подчерта, че „Facebook отдава приоритет на печалбата пред хората“ и използва алгоритъм, който води до засилване на конфронтацията, реч на омраза и подбуждане към насилие и посочи като един от примерите за това неотдавнашното етническо напрежение в Етиопия. Хоугън заяви, че компанията няма сама да промени политиката си затова поиска спешна намеса от страна на Конгреса.

Изслушването се състоя след като Хоугън предостави десетки хиляди страници от вътрешни документи на компанията в световноизвестното предаване "60 минути" по CBS в неделя. Те са доказателство, че Facebook не само не е отстранил многобройните проблеми, за които отдавна е известно, но дори някои от тях са влошени, а компанията е "излъгала обществеността", че ги е разрешила успешно - според версията на Хоугън.

Хоугън призова Сената да преразгледа раздел 230 от американския закон за комуникациите, който освобождава дигиталните платформи от съдебни дела заради публикувано от техните потребители съдържание. Според нея е редно платформите да носят отговорност за избора им да подреждат информацията, излизаща в потока новини на потребителите.

Дигиталните платформи имат 100% контрол над алгоритмите си - затова не трябва да им се оставя възможност да предпочетат да фаворизират съдържание, предизвикващо силни реакции и съответно печалби, пред такова, което осигурява обществената безопасност, изтъкна Хоугън. Една такава промяна в методите им на управление всъщност няма да засегне печалбите им, твърди тя, но ще бъде в интерес на обществото.

Хоугън също така предложи да се създаде регулаторен орган, в правомощията на който да бъде изискването на данни от платформата (съобразено със запазване на поверителността), така че да бъде премахната възможността Facebook да прикрива своите вътрешни разследвания.

Задочно, създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг отговори на тези обвинения така: "Ако искахме да пренебрегнем изследванията, защо бихме създали водеща в индустрията изследователска програма, за да разберем тези важни въпроси изобщо? Ако не се интересувахме от борбата с вредното съдържание, тогава защо бихме наели толкова много хора, посветени на това - повече от която и да било друга компания в нашата сфера - дори от такива, които са по-големи от нас? Ако искахме да скрием резултатите си, защо бихме установили водещ в индустрията стандарт за прозрачност и отчитане на това, което правим? И ако социалните медии бяха толкова отговорни за поляризирането на обществото, колкото някои хора твърдят, тогава защо виждаме увеличаване на поляризацията в САЩ, докато тя остава плоска или намалява в много страни със също толкова тежка употреба на социални медии по света?

В основата на тези обвинения стои идеята, че ние даваме приоритет на печалбата пред безопасността и благополучието. Това просто не е вярно. Например едно движение, което е поставено под въпрос, е когато въведем Смислените социални взаимодействия в новините. Тази промяна показа по-малко вирусни видеоклипове и повече съдържание от приятели и семейство -- което направихме, знаейки, че означава, че хората прекарват по-малко време във Facebook, но изследванията показват, че това е правилното нещо за благосъстоянието на хората. Това ли е нещото, което една компания, фокусирана върху печалбите пред хората, би направила?"

Хоугън засегна и проблема с детския Instagram (предназначен за потребители под 13 години), чието разработване Facebook обяви по-рано през годината, но заради негативната обществена реакция реши да замрази в края на септември. Бившата служителка свидетелства, че компанията е наясно, че Instagram причинява "сериозни вреди" на децата и тийнейджърите. Освен това, по думите ѝ, твърденията на Facebook, че не може да засече непълнолетните потребители, тъй като при регистрацията те посочват невярна възраст, не отговарят на истината. Тя обясни, че Facebook разполага с достатъчно механизми за анализ на аудиторията си, но просто избира да не ги използва.

В отговор на въпрос как Instagram спомага за изграждане у тийнейджърите на нереална представа за тялото и външността им, тя даде за пример алгоритъм, който може да ги подтикне да развият хранителни разстройства. За да се премахнат последиците от негативното социално сравнение, което тийнейджърите правят, докато използват платформата, ще са необходими много по-сериозни мерки, отколкото "просто премахване на бутона за "харесвания", добави тя. Хоугън не се поколеба да нарече Instagram "токсичен" за психичното здраве на тийнейджърите.

Задочният отговор на Зукърбърг: Но от всичко публикувано, съм особено фокусиран върху въпросите, повдигнати относно работата ни с деца. Прекарах много време, за да размишлявам върху вида преживявания, които искам децата ми и другите деца да имат онлайн, и за мен е много важно всичко, което изграждаме, да е безопасно и добро за децата.

Реалността е, че младите хора използват технологиите. Помислете колко деца в училищна възраст имат телефони. Вместо да пренебрегват това, технологичните компании трябва да изграждат преживявания, които отговарят на нуждите им, като същевременно ги пазят. Дълбоко сме ангажирани да извършваме водеща работа в тази област. Добър пример за тази работа е Messenger Kids, който е широко признат за по-добър и безопасен от алтернативните.

Досиетата "Пандора" и сривът на Фейсбук – анализатор ги свърза, други експерти си мълчат за факти

Наличието на офшорна компания е заобикаляне на закона. Това заяви финансистът Кольо Парамов за аферата Досиетата „Пандора”....

Работили сме и върху това да придадем този вид подходящ за възрастта опит с родителски контрол и за Instagram. Но предвид всички въпроси дали това всъщност би било по-добре за децата, ние поставихме на пауза този проект, за да отделим повече време, да се ангажираме с експерти и да се уверим, че всичко, което правим, ще бъде полезно.

Подобно на много от вас, ми беше трудно да прочета недобросъвестността на изследванията как Instagram влияе на младите хора. Както написахме в нашия пост в Newsroom: "Изследванията всъщност показаха, че на много тийнейджъри използването на Instagram им помага, когато се борят с такива трудни моменти и проблеми, с които тийнейджърите винаги са се сблъсквали. Всъщност в 11 от 12 точки, препратени от Джърнъл -- включително сериозни области като самота, тревожност, тъга и проблеми с храненето -- повечето тийнейджърки отговориха, че се борят с този въпрос, казаха и че Instagram е направил тези трудни времена по-добри, отколкото по-лоши."

Експерт: Сривът на Фейсбук е стартът на падането на империята на Зукърбърг

Сривът на Фейсбук е стартът на падането на империята на Зукърбърг, каза по БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск пол...

Но когато става въпрос за здравето или благополучието на младите хора, всяко отрицателно преживяване е от значение. Невероятно тъжно е да се сетиш за млад човек в момент на беда, който вместо да се успокои, опитът му се е влошил. Работихме години наред да помагаме на хората в тези моменти и се гордея с работата, която свършихме. Постоянно използваме изследванията си, за да подобрим допълнително тази дейност.

Сенаторът-демократ Ричард Блументал направи паралел между Facebook и тютюневата индустрия като еднакво пристрастяващи и печеливши, но с неблагоприятно въздействие върху здравето на потребителите си. Той припомни, че тютюневите компании също крият грижливо собствените си изследвания за вредното въздействие от своите продукти, подобно на твърденията на Хоугън относно Facebook.

Блументал подчерта, че именно децата са се оказали най-големите жертви. "Тийнейджърите днес, когато се поглеждат в огледалото, изпитват съмнение и несигурност. Но Марк Зукърбърг е този, който трябва да се погледне в огледалото", заключи той.

Сенаторите се обявиха в подкрепа на искането за пълен достъп до вътрешните проучвания на Facebook и в необходимостта от незабавни действия, за да се изясни какво точно се случва в най-голямата онлайн мрежа в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com