Досиетата "Пандора" и сривът на Фейсбук – анализатор ги свърза, други експерти си мълчат за факти

10522
Досиетата "Пандора" и сривът на Фейсбук – анализатор ги свърза, други експерти си мълчат за факти
Снимка: Thinkstock

Наличието на офшорна компания е заобикаляне на закона. Това заяви финансистът Кольо Парамов за аферата Досиетата „Пандора”. В България действа закон за офшорките***, т.е. не може да се каже, че това е незаконно. Но според Парамов, в България изтичало времето на „всички офшори”.

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров се съгласи с Парамов, като посочи, че офшорките се ползват за неплащане на данъци, финансиране на тероризъм. "Затова не мога да си обясня двойнствения стандарт от редица държави. От години само се приказва, нищо не се прави", смята Гяуров. Според него, Европейският съюз е огромен длъжник по отношение на толерирането на този феномен. Гяуров обаче не посочи, че именно заради действията на ЕС Швейцария свали статута си на "данъчен рай".

Служебен вицепремиер за Досиетата "Пандора": Избягването на плащане на данъци е кражба

Всъщност от доста години съм споменавал тази тема – нуждата от хармонизиране на данъчни закони, за да се затворят офшорните зони ...

Още през 2019 година ЕС извади Швейцария от черния си списък на държави, които са считани за "данъчен рай". Швейцария престоя там 2 години. Държавите от този списък са обект на по-строг контрол на финансови операции, когато са свързани с ЕС. Това стана, след като Швейцария направи значителна данъчна реформа.

За 2001 – 2010 година имаме над 24 млрд. долара изнесени (от България), за още три години след това сумата е минала 27 млрд. долара, в 3900 офшорни компании, твърди Парамов. Според него, всеки пети бизнесмен на определено ниво е издърпал по няколко милиона и уредил "хотел на Слънчев бряг". Към днешна дата ударът е 4372 офшорки, свързани с България, за над 50 млрд. долара, посочи Парамов пред bTV. Попитан за конкретни имена, той отговори – друга задача за анализ имам, с конкретни имена не се занимавам.

Между 200 и 600 млрд. долара губят държавните бюджети в цял свят, заради действието на офшорни зони, каза Гяуров. По думите му, най-трудни са нещата в първия етап на противодействие – при разследване, всяка една държава е длъжна да предостави информация, независимо дали има или няма офшорна зона. Със съвременните технологии, всичко може да бъде проследено, убеден е Гяуров що се отнася до движение на пари.

Парамов напомни, че досега е известно, че 174 офшорни компании са свързани с българи. Да видим има ли там прокурори, магистрати, други държавни служители, добави той.

Документите "Пандора": Добре дошли в Америка - мозък и изпълнител

Големи фирми в юридическата и финансовата сфера се оказаха замесени в грандиозните схеми по прехвърлянето на огромни богатства и активи...

Черен лебед – така Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика, видя Досиетата "Пандора" и сривът на Фейсбук. Савов наблегна на това, че Фейсбук е инструмент за психовъздействие, особено при големи събития като избори и Brexit, напомняйки скандала Cambridge Analytica. Информацията, която събират социални мрежи като Фейсбук, се използва с користни цели, подчерта Савов. Той посочи изслушването на Франсис Хоугън пред Сенатска подкомисия и заключенията ѝ, че когато социалната мрежа подсилва гнева и агресията на потребителите си, това води до по-голяма активност на самите потребители, което пък води до повече отваряне на реклами и повече печалба за Зукърбърг и акционерите в мрежата. Савов счита и, че Конгресът на САЩ е наясно, че трябва да има много по-строги регулации в интернет и специално алгоритмите, на база на които работят мрежи като Фейсбук.

*** Законът за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Законът всъщност беше оформен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, като той например дава възможност офшорки официално да държат под 10% от капитала на банки и медии в България, но забранява офшорки да купуват земеделски земи и гори. А глобата да държиш печатно издание през офшорка (т.е. 10% и нагоре собственост) е между 100 000 и 500 000 лева, но само ако не казваш кой е действителният собственик на офшорката, като чл. 4 описва подробно кога офшорка може да участва в икономическия живот на България без проблем. Ако някой лъже, за да влезе във въпросния чл. 4, глобата е от 50 000 до 100 000 лева. А ако лъже повторно за собственост на печатно издание - от 500 000 до 1 000 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com