Чиновник счита, че Община Асеновград няма ангажимент да отговаря на интензивни въпроси

5975
Чиновник счита, че Община Асеновград няма ангажимент да отговаря на интензивни въпроси
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Община Асеновград явно няма ресурс да отговаря на журналистически запитвания. Това поне личи от специално изготвено писмо до един от репортерите на Actualno.com в града г-жа Атанаска Маркова.

Писмото е подписано лично от директора на дирекция "Управление на ресурси и база данни" в община Асеновград Елка Карагьозова. То касае практиката на г-жа Маркова да задава въпроси към общината – въпроси като този за възникнало свлачище по пътя към асеновградското село Мостово, за което сигнал Actualno.com получи от местни хора. Те ни казаха, че най-опасният участък от свличането се намира между самото населено място и махала "Юрта".

Във връзка с този казус, на 27 декември, 2018 година Actualno.com поиска информация от общинската администрация в Асеновград – дали въобще към тях е подаден сигнал, дали е направена проверка, какво е установено, ако е направена проверка, дали ще има укрепитени дейности, за колко време ще бъдат извършени, колко ще струват и какво ще се прави за евентуално възстановяване на разрушена пътна настилка.

Actualno.com все още не разполага с отговори на поставените въпроси (както и на доста други запитвания), но за сметка на това получихме писмо от г-жа Карагьозова, лично адресирано до г-жа Маркова. В него г-жа Карагьозова изтъква, че "Община Асеновград има открито партньорско отношение към представителите на медиите" и като доказателство посочва, че "толкова много медии имат интерес и отразяват периодично работата на общината".

Не закъснява и поучението: "Като репортер Вие очевидно имате странна представа за това как една институция като общинската администрация трябва да общува с представител на медия. Вероятно следва да си сверите професионалните изисквания, за да не очаквате общината да върши работата на репортера вместо него".

Какъв е и проблемът конкретно – според г-жа Карагьозова е следният: "Вашите лични репортерски очаквания общинската администрация да обръща специално внимание, да отделя ресурс и време, за да обгрижва интензивните ви писмени питания към общината, не са приемливи. Не е работа на една институция да върши работа на репортера, като събира информация "от-до". Още по-малко има ангажимент да го прави, когато репортерът дори не знае дали съществува един проблем, а има "твърдения" за него. Ползвам този израз именно заради Ваш такъв настойчив интерес, който се оказа непочиващ на реален проблем".

Г-жа Карагьозова твърди и, че "Община Асеновград е сред отличените за достъпност и откритост на информации от обществен интерес", макар че не споменава в писмото от кого е отличена общината "за достъпност и откритост на информации от обществен интерес" и какви точно са наградите ѝ.

Асеновград - градът на чинарите, храмовете и станимашката малага

Много хора са посещавали Асеновград по един или друг повод, а други само са чували за него. Градът се слави с дългогодишна история и им...

В заключениекато главен редактор на Actualno.com, долуподписаният искам да напомня на г-жа Карагьозова, че като общински служител тя служи на обществото. В правовите държави, за каквото се пише България, гласът на обществото са медиите. Ако Община Асеновград няма капацитет да отговаря на журналистически въпроси, може би е редно да помисли как точно да отстрани тези кадрови пропуски. Ако Община Асеновград не знае как да отговори на поставени въпроси, също може би е редно да помисли как да отстрани съотвените пропуски, включително в общуването. Ако служителите в Община Асеновград не са наясно, че не е учтиво да не отговарят на поставени медийни въпроси конкретно на задаващия ги репортер и медия, а вместо това разпространяват отговори, когато имат капацитет да ги съберат, тогава може би е редно да се потърсят евентуални пропуски във възпитанието в първите 7 години. Също в правовите държави за такова държание спрямо журналист(и) лица, работещи в публичната администрация, си търсят скоропостижно друга работа. В България, уви, това се случва по-рядко.

Автор: Ивайло Ачев, главен редактор Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com