Нено Димов остава в ареста

2963
Нено Димов остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Бившят екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Това реши, след повече от 4 часа заседание, Апелативният специализиран наказателен съд, предаде репортер на БГНЕС. Решението е окончателно.

Двама прокурори - Росица Славова и Николай Христов, пледираха да бъда потвърдено задържането с основен мотив тежестта на престъплението, в което е обвинен - умишлена безстопанственост, която е засегнала голям брой хора. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев днес не беше в съдебната зала.

Ще остане ли Нено Димов в ареста?

Днес, 16 януари, Апелативният спецсъд ще гледа мярката за неотклонение на бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов, ...

Акцент в прокурорската пледоария беше и твърдението за нанесена щета от действията на министъра, утвърдил графика за ползване на питейна вода от язовир "Студена".

Според обвинението щетата се състои в разликата, която е щяла да се получи, ако не е била подавана вода за промишлени нужди на завод "Стомана" и "Топлофикация", тъй като тя е на по-ниски цени. Било разрешено по-голямо количество вода за питейни нужди, която е по-скъпа.

Защитата в лицето на адвокат Ина Лулчева възрази с аргумента, че цената на водата не се определя от министъра. Освен това министърът утвърждава графици, изготвени от експертите в министерството. "Министърът не може да разреши повече вода от това, което ВиК Перник е поискало, нито може да разреши по-малко от това, което експертите са му подали за утвърждаване", заяви Лулчева.

Според защитата графиците са изготвени от експертите в министерството въз основа на заявките, а също и въз основа на прогнозите от други институции за валежи или липсата им. Тоест, дори и да са виждали, че водата в язовира намалява, прогнозата се прави и въз основа на данните на хидрометеоролозите.

Защо Нено Димов е „на топло в ареста”, а Петя Аврамова, си е на „топло у дома”?

Коалиционният ви съвет се събра за пръв път от доста време, но какво разбрахме от него? Че е бил неприятен. Но защо? Защото са се обсъж...

Лулчева се позова и на свидетелските показания, някои от които самата прокуратура огласи пред медиите. В нито едно показание не се твърди министърът да е утвърдил нещо различно от това, което му е подадено. Твърди се, че е имало обяснителни записки към графиците, които отиват до министъра, но неизвестно защо те не са налични по делото.

В своите мотиви да остане мярката за неотклонение прокурорите повториха, че министърът, макар и вече да е напуснал поста, запазва своите контакти и би могъл да влияе на свидетелите. Защитата възрази на този аргумент, защото това се базира на предположения и не може да бъде основание задържането под стража да продължи.

Министърът на околната среда Нено Димов е в ареста от седмица. Той беше зрелищно отведен за разпит на 9 януари, а впоследствие задържан първоначално с 24-часова мярка, наложена от МВР. След това прокуратурата му повдигна обвинение за безстопанственост и поиска той да остане в ареста постоянно. От ареста той подаде оставка като министър, а издигналата го политическа сила - ВМРО, определи действията на прокуратурата като политическо убийство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com