Новините: Най-важното за деня, 16 януари

3030
Новините: Най-важното за деня, 16 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 януари.

РЕВИЗОРО: БОРИСОВ МЕ ИЗПРАЩА ДА ОБИКОЛЯ ВСИЧКИ ЯЗОВИРИ В СТРАНАТА

Ще обиколя всички язовири и ще проверя къде са проблемите. Премиерът ме изпрати да се информирам за всичко до момента. Знам за въпроса, но премиерът трябва да обяви. Те са различни варианти и той трябва да избере кой е най-добрият за справяне на кризата в Перник. Това заяви новият екоминистър Емил Димитров – Ревизоро пред журналисти в парламента.

ДЕЧЕВ РАЗКРИ КАК ЗАКОННО СЕ ИЗТОЧВА ЗДРАВНАТА КАСА В СТРАХОВИТИ РАЗМЕРИ

Плаща ли повече здравната каса за лекарства в частните болници в сравнение с държавните и общинските? Този ключов въпрос обсъдиха депутатите, здравният министър Кирил Ананиев и управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев. В началото на седмицата от касата заявиха, че плащат до седем пъти повече за едни и същи лекарства.

НЕНО ДИМОВ ОСТАВА В АРЕСТА

Бившят екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Това реши, след повече от 4 часа заседание, Апелативният специализиран наказателен съд, предаде репортер на БГНЕС. Решението е окончателно.

КОЛКО СА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА, КОИТО ЖИВЕЯТ В ДРУГА СТРАНА ОТ ЕС?

6,9 милиона деца в Европейския съюз(ЕС) не живеят в страната, от която произхождат, става ясно от изследване на ЕК, съобщи DW. Колко български деца не живеят в България? И колко са децата от трети страни, живеещи в България?

ЕВРОДЕПУТАТИ ИДВАТ ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ ЧСИ И СЪДЪТ В БЪЛГАРИЯ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ

Между 24 и 26 февруари мисия на Комисията по петиции към Европейския парламент (ЕП), която ще посети България. Причината – жалби за произвол в работата на частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и то като принцип, не просто като частни случаи.

ЦЕНЗУРАТА В ИНТЕРНЕТ - КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ?

Почти 54% от световното население (4,1 милиарда души) използва интернет. Това е нашият източник за бърза информация, забавления, новини и социални взаимодействия. Но къде в света гражданите могат да се радват на равен и открит достъп до интернет – и дали навсякъде?

СПОРНИЯТ ЗАКОН ЗА ГОРИВАТА МИНА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ СЛЕД ПЪЛНА ПРОМЯНА

Парламентът прие на първо четене промени в спорния закон за горивата, който предизвика брожения и протести в петролния и в други браншове. „За“ промените гласуваха 131 народни представители, „против“ – 3 „ „въздържали се“ – 13, с което промените бяха приети.

ЕКСПЕРТ: 35 ДНИ В ГОДИНАТА ВЪЗДУХЪТ В СОФИЯ Е ЗАМЪРСЕН

35 дни в годината въздухът в София е замърсен. Това показват данните от гражданските станции. "Няма как да очакваме да има по-чист въздух, при положение, че не сме променили начина си на живот, при положение, че мерки не се взимат вече толкова много време. Нашите станции показват завишени стойности в мъгла, но човек трябва да си покаже носа навън, за да разбере, че имаме проблем, особено при отоплителния период". Това каза в интервю за bTV съоснователят на airbg.info Стефан Димитров. По думите му "политиците тупат топката вече 30 години".

ФАНДЪКОВА ЗАХАПА БОНЕВ, НО ПАК СЕ ИЗМЪКВА ЗА БЕЗПЛАТНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

"Борис Бонев се подхлъзна по аргументите на опозицията... надявам се да се завърне в обещанията си, за да бъде обективен. Той се отметна от готовността си да подкрепи промяната в данъците, която да увеличи данъка за по-замърсяващите автомобили." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар на думите на независимия общински съветник Борис Бонев, който на 15 януари се обяви за безплатен градски транспорт в дните със замърсен въздух в столицата.

КОМЕНТАРИ ОТ САЩ: НАЧАЛО НА НОВА КОНФИГУРАЦИЯ НА ВЛАСТТА В РУСИЯ

След обръщението на държавния глава на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание, в което той предложи да бъде обмислено изменение на Конституцията, правителството в Москва, водено от премиера Дмитрий Медведев, изненадващо подаде оставка. За негов наследник бе предложен директорът на Федералната данъчна служба на Русия Михаил Мишустин. Събитията предизвикаха широк отзвук – не само в страната, но и извън нея.

СЪПРУГАТА НА НОВИЯ РУСКИ ПРЕМИЕР Е МИЛИОНЕР

"Както е известно руските чиновници имат много талантливи жени. При това те са такива в бизнес сферата, а талантът им се разкрива, когато мъжете им заемат висока длъжност с достъп до държавни пари с право на подпис." Така започва статията на руският опозиционер Алексей Навални във връзка с новото разследване на, ръководеният от него Фонд за борба с корупцията. Този път то е насочено към новоназначеният министър-председател на Русия Михаил Мишустин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com