Банов: Имаме основания да смятаме, че "Царските конюшни" са запалени умишлено

5080
Банов: Имаме основания да смятаме, че "Царските конюшни" са запалени умишлено
Снимка: БГНЕС

Имаме доста основания да смятаме, че „Царските конюшни“ за запалени умишлено. Това каза министърът на културата Боил Банов по време на пресконференция, на която съобщи подробности около пожара в бившите „Царски конюшни“ в столицата, който горя през нощта на събота срещу неделя.

Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване предварителен статут на културна ценност за „Царските конюшни“, отбеляза Банов.

Боил Банов: Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде

"Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където аз съм осигурил необходимата охрана от гледна точка на Закона за културното...

„Направили сме анализи с нашите експерти в Министерството. Имахме и оперативна среща при министър-председателя Бойко Борисов", обясни министърът и открои две важни задачи, които предстоят - едната е да се разследва дали става дума за инцидент, или нещо друго, а другата е дали сградата е собственост на МВР“.

„Първо, на това оперативно заседание стана ясно, че "Царските конюшни" и към момента се пазят по начин, по който се пази цялото културно наследство, през устройствения план от 2015 година с изисквания: никакво надстрояване, никакво разрушаване, никаква промяна на автентичния вид“, каза още Банов, цитиран от агенция "Фокус".

„Второ – с оглед на това, че по нашия закон дали някой ще запали къща умишлено, или не, ако тя е свързана с културното наследство, се възстановява така, както е била. Ще активизираме максимално бързо процедурата по даване статут предварителен на културна ценност. Дали нещо е горяло напълно, или частично, законът си е един и същ. Можем да му дадем статут и да го възстановим напълно – това и правим. Министърът на вътрешните работи пое ангажимент да възстанови сградата по начин, по който съществува от години“, заяви министър Банов.

Пожарът в „Царските конюшни“ едва ли е случаен инцидент. Това каза зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. „Опитът показва, че такива обекти имат този вид проблеми. Въпрос на колегите от МВР е да проучат и докажат характера на събитието. Всички имаме тревогата, че тук става дума за умишлено действие. Тази тревога се засилва от факта, че това е второ подобно събитие на този знаков обект. Държавата беше лишена вече веднъж от собствеността на сградите. Много по-силни щяха да бъдат институциите в общата им воля да съхранят старината, ако държавата си беше останала собственик на тези терени. Всички знаем, че прокуратурата вече повдигна обвинения на бившия областен управител за това, че е ощетил държавата с около 10 млн. лева и за безстопанственост. Надявам се прокуратурата да завърши с добър за обществото резултат, което ще позволи и разтрогване на тази сделка“, допълни Чобанов.

И Борисов се намеси за Царските конюшни - да стават по-бързо културна ценност

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро Царските конюшни да получат статут на културна ценност. Това разпореди министър-...

„Междувременно при министър-председателя ние успяхме да постигнем една добра координация със всички институции, които имат акт за собственост на една част от комплекса в това число и МВР. Държа да подчертая, че изгорялата част е най-старата част от обекта и една от най-ценните. Общината не случайно през годините е работила системно за това да се защити този обект с активното участие на експерти на Министерство на културата с един устройствен план от 2015 година, който запазва старината без тя да е получила окончателно статут на културна ценност от национално значение. Политика на кмета и цялата администрация е старините да се пазят в оригиналния им вид. Това е ценност, която е важна за туризма, за идентичността на софиянци и паметта на българската държавност“, допълни Чобанов.

„През 2017 г. вече отказахме едно намерение за многоетажно застрояване и ще продължим да отказваме подобни всякакви такива намерения. Тази зима предложихме с мотивирано предложение да бъде вписан със статут „Национална културна ценност“ този обект, защото това ще доведе обекта до най-висока степен на юридическа защита. Това е труден път. Първата стъпка е предварителното обявяване – то действа дисциплиниращо на потенциалните инвеститори. Междувременно ще дадем нашите готови предложения за промени в Закона за културното наследство“, заяви още Чобанов.

До момента сме открили 7 собственика на „Царските конюшни“, посочи министър Банов. „Ще обединим сили да търсим нередности в процедурата за продажбата на имота. Комуникацията между Министерството на културата и Столична Община никога не е спирала. Ние сме готови с фиш 1 от април месец – това е стъпка от даване на предварителен статут и включва пълно заснемане отвън, анализ на сградата, структурата и историческото и състояние. Тези имотни далавери там, които водят до поредица от съдебни дела, цялата тази хумористична история възпрепятства определени процедури“, допълни той.

„Знакът, който ще дадем, е, че няма никакво значение кой ще влезе в сградата, ще запали и т.н. Тя се възстановява в границите, в които е. За това сега ще демонстрираме силата на закона. Това го говоря, за да спрат по този инфантилен начин да рушат културното наследство на тази държава. Въпреки това, продължават някакви такива опити. Ние не можем на всеки обект да сложим кордон от полицаи. Обществото трябва да е дорасло до там, че да разбира значимостта на културните ценности. Наистина съм бесен!Наистина сега ще демонстрираме налагане на статут на нещо, което е изгоряло“, каза още министър Банов. „Изгорял е само дървения покрив. Доброто в тази ситуация е, че покривът ще бъде подновен, а сградата ще бъде укрепена във вид, в който да носи удоволствие за софиянци и поколенията“, подчерта културният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика