Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Законът за чуждестранното влияние е несъвместим със западните стремежи на Грузия

13 май 2024, 22:22 часа • 1079 прочитания

Съединените щати призоваха лидерите на Грузия да запазят пътя към западната интеграция. Те предупредиха, че законът за "чуждестранното влияние", който се прокарва в парламента, е в обратна посока.

Още: За 67 секунди: "Путиновият" закон мина за последно на комисия в Грузия, полицаи биха протестиращи (ВИДЕО)

"Призоваваме правителството на Грузия да продължи по пътя на интеграцията в ЕС и по такъв, който е съвместим с това", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

"Този вид законодателна дейност, която се провежда - този вид действия на правителството, настоящата му дейност - е несъвместима с тези заявени цели", каза той.

Още: Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Какво предвижда законът?

Припомняме, че законът предвижда организация, която получава повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като "организация, защитаваща интересите на чужда сила", под заплаха от глоби. Това обаче се счита от мнозина за образец на руския закон, с който диктаторът Владимир Путин разчисти всякаква вътрешна обществена съпротива срещу волята му.

Още: Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Протестите в неделя

Сблъсъците между органите на реда и протестиращите в неделя, 12 май, започнаха на входа на грузинския парламент в Тбилиси. Силите за сигурност пребиха задържани участници в протеста срещу закона за чуждестранните агенти.

Още: Как Грузия върви по пътя на Украйна

Преди това Министерството на вътрешните работи на Грузия публикува изявление за нарушаването на обществения ред и поиска освобождаване на прилежащата към парламента територия. Няколко минути по-късно силите за сигурност започнаха да разпръскват протестиращите.

Още: "Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

Участниците в демонстрацията заявиха, че ще останат да нощуват пред парламента, за да попречат на депутатите да влязат в сградата, където трябваше да се разглежда законопроектът в комисия. Те обаче нямаха шанс и "Грузинска мечта" направи предпоследната крачка.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес